نذر فراموش شده
سؤال: با عرض سلام اگر ما سالهای قبل نذری کرده باشیم و حالا آن نذر را نه عمداً بلکه فقط فراموش کرده باشیم چه حکمی دارد؟ البته من همیشه نذرهایم خواندن نماز و قرآن و دعا است به نظر شما من چه کاری انجام دهم ؟
پاسخ: بسمه تعالی . اگر جدی نذر کرده باشید باید جمع میان خواندن قرآن ودعا و نماز بنمایید و اگر مقدار آن ها را فراموش کرده باشید به هر اندازه که یقین دارید انجام دهید.
نذر یا عهد نامشخص
سؤال: اگر انسان قسم بخورد یا نذر یا عهد کند که چهار رکعت نماز مستحبّی مانند نماز عصر، سه رکعت نماز مستحبّی مانند نماز مغرب، یک رکعت نماز مستحبّی مانند نماز وتر. این قسم یا نذر یا عهد و عمل به آن چه حکمی دارد؟
پاسخ: نذر منعقد نمیشود مگر این که مراد او نمازهای یومیه و مراد از وتر همان وتر باشد.
شک در تعداد و میزان نذور گذشته
سؤال: تا حالا خیلی نذر کردهام از قبیل خواندن دعا و قرآن و اطعام به فقیر، ولی یادم نیست چه قدر نذر کردهام و نمیدانم که صیغه نذر را چگونه خواندهام، آیا اسم خداوند را در صیغه نذر ذکر کردهام یا نه، با توجّه به این که صیغه نذر را هم بلد نیستم، آیا نذرهایی که کردهام بر من واجب است؟
پاسخ: هر چه یقین دارید به آن عمل کنید.
نذر انجام و یا ترک اعمال
سؤال: اگر کسی نذر کند که کار واجب یا مستحبّی را به جا آورد یا کار حرام و مکروهی را ترک کند، آیا نذرش صحیح است؟
پاسخ: اگر موجب مشقّت باشد نذر او منعقد نمیشود و اگر بعد موجب مشقّت شد عمل به نذر لازم نیست.
نیت و صورت نذر
سؤال: کسی که میگوید اگر مریض من خوب شد فلان کار را انجام میدهم، یا اگر کارم درست شد چنین عملی انجام میدهم، آیا چنین نیّتی نذر محسوب میشود که عمل به آن واجب باشد یا حتماً باید صیغه نذری که در رسالهها نوشته شده خوانده شود که در آن صورت قابل تغییر بوده یا واجب الوفاء نباشد؟
پاسخ: اگر به زبان آورده شود لازم الوفاء است.
نذر سفره حضرت ابالفضل و ...
سؤال: نظر حضرتعالی در مورد سفره ابوالفضلعلیه السلام چیست؟ آیا سفره مذکور که به شکل یک نذر پر طرفدار در آمده است و در آن انواع غذاها را میگذارند و دور آن مینشینند و گویا دعا میخوانند از نظر اسلام صحیح است؟ استفاده از آن چه حکمی دارد؟
پاسخ: چنین سفرهای در اسلام نیست ولی استفاده از آن اشکال ندارد.