سؤال695 - مردی معتاد و دارای مرض روانی بود و بیکار نیز میباشد برای سومین بار هم به زندان افتاده است، ولی مرد منکِر است، البته اعتیاد و مریضی ایشان نزد دکترهای متعدّد و دکتر و پزشک قانونی به اثبات رسیده و همسرش تقریباً چهارده سال با مشکلات گوناگون با او زندگی کرده و دو فرزند او را بزرگ نموده، با توجّه به شروطی که در عقدنامهها نیز به آنها اشاره شده، آیا شرعاً حقِّ طلاق را دارد یا خیر؟
پاسخ: در صورتیکه زندگی برای او حرجی باشد میتواند به حاکم شرع مراجعه نماید تا او را طلاق دهد و اگر در عقد نکاح شرط کرده باشد که در صورت اعتیاد زوج و یا... زن از طرف مرد وکیل بلا عزل در طلاق است میتواند در صورت اعتیاد خود را طلاق دهد البتّه باید به محاکم شرعی مراجعه نماید.
سؤال696 - شخصی یکبار و یا سه بار با ذکر «واللَّه» نزد همسرس قسم میخورد که اگر بدون اجازه برای رفتن به جائی از منزل خارج شود طلاقش میدهد، با عنایت به اینکه زن با اجازه رفتن به منزل پدرش پس از مراجعه از آنجا، بدون اجازه به منزل خواهر خود میرود، حال اگر شخص قسم خورده صیغه طلاق را جاری نکند (اصالتاً یا وکالتاً) آیا کفاره بر ذمّه وی قرار میگیرد؟
پاسخ: این قسم باطل است و به آن ترتیب اثر داده نمیشود.
سؤال697 - زن بعلت شیر دادن بچه عادت نمیشود با توجه به اینکه زمان طلاق زنان بعد از طُهر غیر مواقعه میباشد، اکنون که زن در این وضعیت میباشد چه زمانی میتوان صیغه طلاق را جاری نمود؟
پاسخ: بعد از آخرین نزدیکی در صورتی که سه ماه تمام عادت نشود میتوان بعد از آن زن را طلاق داد.
سؤال698 - اینجانب از تاریخ اول دی ماه 1376 که شوهرم از منزل خارج گردیده و اقدام به تقدیم دادخواست طلاق کردهام تا کنون با نامبرده به هیچ وجه تماس نداشتهام و فقط یکبار در دادگاه با نامبرده حضوراً برخورد داشتهام، آیا از جهت شرعی به نامبرده حلال میباشم یا خیر؟
پاسخ:به همان دادگاه که در فوق مرقوم داشتهاید مراجعه کنید و تا طلاق از طرف شوهر صورت نگرفته است شما به او حلال میباشید.
سؤال699 - زنی با بذل نیمی از مهریه از شوهر خود طلاق خلعی گرفته است و یک روز به انقضاء ایام عدّه باقی مانده به ما بذل خود رجوع مینماید ولی شوهر که از این رجوع بی اطلاع است از طلاق خود رجوع نمیکند. آیا این طلاق از نظر شرعی صحیح میباشد یا خیر؟ و آیا زن میتواند صاحب مابذل در فرض مذکور گردد؟
پاسخ: در فرض مذکور طلاق محقّق شده است و زوجه صاحب آنچه که بذل کرده نمیباشد بلکه (ما بذل) متعلّق به زوج میباشد.
سؤال700 - در مواردی که حاکم شرع زوج را ملزم به طلاق دادن زوجهاش میکند و در صورت امتناع، حاکم شرع خود زن را مطلقه میکند در موارد زیر چه نوع طلاقی است و مهریه و حق نفقه ثابت است؟
پاسخ: چنین طلاقی بائن است و حق مهر گرفتن خود را دارد ولی در صورتی که حامله نباشد حق نفقه ندارد.