بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم و رحمةالله
وقت بخیر و تشکر از اعتمادتان به سایت انهار
برخی از مؤمنین به بیماری «آسم» یعنی تنگی نفس مبتلا هستند و نوعى داروى طبى براى اینگونه اشخاص وجود دارد که عبارت است از يک قوطى که در آن مايع فشرده شده وجود دارد و با فشار دادن آن؛ داروى مايع بصورت پودر گاز از طريق دهان وارد ريه بيمار میشود و موجب تسکين حال وى مىگردد. گاهى بيمار مجبور مىشود در يک روز چندين بار از آن استفاده کند، آيا با وجود استفاده از اين دارو، روزه گرفتن جايز است؟ با توجه به اينکه بدون استفاده از آن روزه گرفتن غيرممکن و يا بسيار سخت خواهد بود.
آیةالله العظمی اراكي: اگر مشتمل بر مواد خارجی و دارو نباشد ظاهرا اشکال ندارد بله بخار غلیظ جایز نیست.
آیةالله العظمی خوئی: با هوا دادن از راه گلو روزهاش صحيح است و مانعى ندارد.
آیةالله العظمی تبریزی: موجب بطلان روزه نمىشود.
آیةالله العظمی فاضل لنکرانی: داروى نامبرده در فرض سؤال، كه بر استعمال آن اكل و شُرب صدق نمى كند مبطل روزه نيست.
آیةالله العظمی امام خامنه ای: اگر ماده مذکور هواى فشرده همراه با دارويى هرچند بهصورت گاز يا پودر باشد و وارد حلق شود، صحّت روزه محل اشکال است و در صورتى که روزه گرفتن بدون استعمال آن، ممکن نيست يا مشقّت دارد، جايز است از آن استفاده کند، لکن احتياط آن است که مبطل ديگرى انجام ندهد و در صورت تمکّن (بدون استفاده از آن) روزه ها را قضا نمايد.
آیةالله العظمی صافی گلپایگانی: این بیماران که محتاج به اسپری هستند روزه بگیرند و از آن به مقدار ضرورت استفاده کنند؛ البته اگر پس از ماه مبارک خوب شدند روزه خود را قضا کنند ولی اگر همیشه به اسپری احتیاج دارند قضا کردن روزه لازم نیست.
آیةالله العظمی سيستاني: اسپری که برای تنگی نفس استعمال می شود اگر دارو را فقط وارد ریه کند روزه را باطل نمی کند.
آیةالله العظمی وحیدخراسانی: به احتیاط واجب روزه باطل می شود، {مقلدین معظم له میتوانند در این مسأله به فالأعم رجوع کنند اگر ایشان اجازه دادند استفاده کنند}.
آیةالله العظمی مكارم شیرازی: اگر به صورت گاز رقیق وارد بدن مى شود مانعى ندارد و روزه اش صحیح است و ما نمونه هاى معمول آن را دیده ایم اشکالى ندارد.
آیةالله العظمی سبحانی: هرگاه ذرات آن دارو وارد حلق نمى شود اشكال ندارد ولى اگر وارد حلق مى شود دارو را به قدر ضرورت مصرف كنيد و روزه را هم بگيريد.
آیةالله العظمی شبیری زنجانی: اگر بهصورت مایع فرو نرود، اشکال ندارد.
آیةالله العظمی نوری همدانی: با اكتفا به مقدار ضرورت، روزه اش صحيح است.
آیةالله العظمی مظاهری: اشکال ندارد و روزه صحيح است.
منبع: استفتائات مراجع در پایگاه اینترنتی انهار- سؤال از دفتر آیات عظام: وحید خراسانی و صافی گلپایگانی