سؤال:ارث باقى مانده از پدرمتعدادى موتور لنج است که هنوز تقسیم نشده است و فعلا با آنها کار مى کنند و ازدرآمد آنها هم اینجانب را که طلبه هستم مى فرستند، آیا اصل ارث و سود حاصل از آنخمس دارد؟
پاسخ:در صورتى که پدر خمس مى داده، ارث او خمس ندارد. ولى هرمقدار سود حاصل از آن که از مخارج سال شما اضافه بیاید متعلق خمس است و فرقىنمى کند که وارث طلبه باشد یا نباشد.
سؤال:کسى از دنیا رفته است و خمس بدهکار است، ورثه او فعلا قدرت مالى ندارند کهکلّ خمس را بپردازند. لذا ناچارند دستگردان کنند، تا پس از تمکّن پرداخت کنند. آیابعد از دستگردان، میّت برئ الذمه مى شود، و از عذاب الهى خلاص خواهد شد؟
پاسخ:بعد از آنکه وارث دین میت را بادستگردان بعهده گرفت و تصمیم داشت عندالقدرة بپردازد. میت برئ الذمه مى شود. و ان شاء الله از عذاب خلاصمى شود.در روایت است که ابوسعید خدرى مى گوید: ما با رسول خدا (صلى الله علیه وآله) همراه جنازه اى بودیم. هنگام نماز بر او، حضرت سؤال کرد که آیا این شخص مدیونبوده است؟ گفتند بلى، دو درهم بدهکار بود. حضرت بر او نماز نخواند و فرمود: شما براو نماز بخوانید. حضرت على (علیه السلام) عرضه داشت یا رسول الله، من بدهى او رابه عهده مى گیرم. سپس رسول خدا (صلى الله علیه وآله)برخاست و بر او نماز خواند. بعد به حضرت امیر (علیه السلام)فرمود: خداوند جزاى خیر به تو عطا کند و آزادت کند، همانگونه که برادرایمانى خود را از بدهى آزاد کردى
سؤال:عینى که متعلّق خمس است و به ارث رسیده، آیا براى پرداخت خمس باید قیمت فعلى آن را حساب کرد، یا وقت اشتغال ذمّه مورِّث را؟
پاسخ:در فرض سوال قیمت فعلى را باید حساب کرد.
سؤال:زمینهاى موروثى که متعلّق خمس نیست، اگر قیمت آن بالا رود، آیا ترقى قیمت آن خمس دارد؟
پاسخ:از فرض سوال ترقى آن هم خمس ندارد.
سؤال:زمینى است موروثى است که بهآن خمس تعلّق گرفهت و قبل از پرداخت خمس تقسیم شده است، الآن وظیفه چیست؟
پاسخ:لازم است هریک از ورثه به نسبت سهم خود، خمس آن رابپردازند