سؤال:شخصى داراىسال خمسى است، اگر در اثناى سال فوت کند، آیا ورثه او مى توانند قبل از پرداخت خمس او از ترکه او
در تجهیز و تکفین و سایر مخارج میت مصرف کنند؟
پاسخ:آنچه از درآمد سال فوت، صرف مؤونه نشده، باید خمس آن پرداخت شود و ازمال خمس داده شده به مصرف تجهیز و تکفین میت برسانند و حتى کفنى را که خود میت ازدرآمد سال فوت خریده باید خمس آن را بپردازند.
سؤال:اگر میت خمس بدهکار باشد، آیا از اصل مال خارج مى شود یا ازثلث؟
پاسخ:از اصل مال خارج مى شود.
سؤال:میتى خمس بدهکار است و داراى وارث صغیر مى باشد، آیا بایدخمس او پرداخت شود یا باید صبر کرد تا وارث او کبیر شوند؟
پاسخ:پرداخت خمس واجب است و در صورتى که میت وصىّ دارد، پرداخت بر وصى واجب است و اگرندارد در فرض سوال که صغیر دارد، باید با اذن حاکم شرع خمس مال او رابپردازند.
سؤال:شخصى از دنیا رفته ومقدارى خمس و زکات بدهکار است و ترکه او براى اداى هردو کافى نیست وظیفه چیست؟
پاسخ:اگر متعلّق خمس داخل ترکه است، خمس مقدم است و اگرمتعلق زکات داخل ترکه است زکات مقدم است و در غیر این صورت تقسیط مى شود.
سؤال:شخصى فوت کرده و مقدارى دینو خمس بدهکار است و ترکه او براى اداىهردو کافى نیست، وظیفه چیست؟
پاسخ:اگر عین موجود متعلّق خمس است خمس مقدم است و در غیر این صورت دین مقدم است.
سؤال:شخصى مال غیر مخمّس خود رابه دیگرى هبه نموده و موهوب له، خمس آن را بدون اطلاع او پرداخت است. آیا خمس ازعهده واهب ساقط است؟ آیا برى الذّمه شده یا نه؟ و اصولا پرداخت خمس دیگرى تبرّعاًچه حکمى دارد؟ و آیا تکلیف از صاحب خمس ساقط مى شود هرچند مال متعلّق خمس نزد اوموجود باشد؟ مثلا شوهر خمس مال همسرش را تبرّعاً بدهد با اینکه مال متعلق خمس نزدزن موجود است.
پاسخ:به طور کلّى پرداخت تبرّعى خمسِ شخصِ دیگرولو بدون اطلاع وى باشد. مبرء ذمّه او مى باشد و از عهده او ساقط مى گردد هرچند ازثواب این عبادت محروم شده است لذا در فرض سؤال خمس از عهده هبه کننده و دیگرى که خمس او را تبرعاً پرداخته اند ساقط و او برى الذمّه شده است حتّى اگر مال متعلق خمس نزد صاحب مال موجود باشد