انهار
انهار
مطالب خواندنی

موارد متفرقه خمس

بزرگ نمایی کوچک نمایی
پرداخت خمس کل درآمد
سؤال:سلام اگر بخواهم هر پولی که بدست آوردم خمس آن را بدهم، چه خمس تعلق بگیرد چه نگیرد، آیا درست یا نه؟ آیا یک نوع بدعت نیست
پاسخ:اتفاقاٌ خمس درآمد را باید فوراً پرداخت کرد و اگر امام جواد« سلام الله علیه» فرموده اند: «الخمس بعد المؤونه»، یک تخفیف است و منّت از ایشان است
عدم تعلّق خمس به وسایل بلا استفادۀ زندگی
سؤال:همسر اینجانب وضع مالی خوبی ندارد و به شدت بدهکار است. از آنجا که ما با خانواده همسرم زندگی می کنیم و منزل و اثاثیه مستقل نداریم، از ابتدا هر چه پول به دستم می رسید به امید اینکه روزی مستقل شویم، وسایل منزل البته وسایل کوچک خریدای کرده ام تا بتوانم در آینده از آن استفاده کنم و تا به حال از آن استفاده نکرده ام. آیا به این وسایل خمس تعلّق می گیرد
پاسخ:خمس ندارد.
تعیین سال خمسی و نحوه محاسبه سالهای گذشته
سؤال:بنده 50 سال سن دارم و تا کنون حساب خمسی نداشته ام. البته بضاعتی هم نداشته ام. چندین وام گرفته و دارای 3 دانگ خانه و یک خودرو می باشم. الان به لطف خداوند می خواهم دارای سال خمسی شده و تکلیفم را روشن کنم. لطفاً مرا راهنمائی کرده و از این مشکل نجاتم دهید. ضمناً خود و خانواده مقید به انجام کامل مسائل شرعی و واجبات می باشیم ولی در این زمینه کاهلی کرده ام؟
پاسخ:اگر فعلاً چیزی که مورد لازم زندگی نیست، دارید، نظیر پول و مستغلات، خمس دارد و مابقی را حاکم شرع به شما می بخشد
خمس وام دانشجویی
سؤال:آیا پس از گذشت یک سال، به وام دانشجویی خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ:اگر اقساط آن را نداده باشد خمس ندارد.
خمس سهام
سؤال:اینجانب سهامدار یک شرکت هستم که در سال گذشته دارای سود بوده است. لیکن سود خود را تقسیم نکرده است. این سود به سال بعد منتقل می شود و معمولاً هر چند سال یک بار این سود تقسیم می شود. ممکن است در یک سال سود و در سال دیگر شرکت زیان کند و مانده سود تقسیم گردد. در این صورت با توجه به اینکه بنده تا زمان تقسیم سود(بعد از گذشت چند سال) پولی دریافت نکرده ام، تکلیف من را در رابطه با خمس بفرمایید
پاسخ:می توانید صبر کنید و هر وقت پولی دریافت کردید، خمس درآمد را بدهید
خمس حق سنوات
سؤال:سلام علیکم حق سنوات جزئی از حقوق کارمندان وکارگران است که در آخر هر سال پرداخت می شود. و کارفرما همانطور که موظف به پرداخت حقوق است، وظیفه دارد حق سنوات را هم پرداخت کند. البته در اکثر مواقع این مبلغ در پایان هر سال پرداخت نمی شود، بلکه ذخیره شده و در سال آخر خدمت و یا چند سال بعد از شروع به کار پرداخت می شود و ملاک محاسبه در پرداخت نرخ حقوق همان سالی است که پرداخت می شود. یعنی اگر کسی بخواهد حق سنوات ده سال پیش را امسال پرداخت کند باید به نرخ حقوق امسال بپردازد. حال خواهشمند است بفرمایید: اولا:ً به این مبلغ خمس تعلق می گیرد؟(در بعضی از نهادها یا کارگاهها از حق سنوات با عنوان پاداش آخر کاریاد می شود). ثانیاً: در صورتی که مبلغ مذکور متعلق خمس است بفرمایید وقتی وسط سال خمسی دریافت می شود، مانند سایر حقوق ومزایا جزء معونه است و در پایان سال خمسی به مانده آن خمس تعلق می گیرد یا باید به محض دریافت خمس آن را پرداخت کرد؟
پاسخ:بسمه تعالی- خمس دارد ولی مانند سائر حقوق و مزایا جزء مؤونه است و در پایان سال خمسی به آن هم خمس تعلق می گردد که اگر قبل از سال آن را خرج کرد خمس ندارد.
سئوال در باب موارد خمس
سؤال:در موارد ذیل‌ اگر به‌ سال‌ خمسی‌ رسیدیم‌ و هنوز، پول‌، مورد استفاده‌ قرار نگرفته‌ بود یا لازمه استفاده‌ از آن‌، مدّت‌ دو یا سه‌ سال‌ (برای‌ کار مورد نظر) زمان‌ نیاز داشت‌ تعلّق‌ یا عدم‌ تعلّق‌ خمس‌ به‌ آن‌ چگونه‌ است‌؟.
1) هدیه‌.
2) ارث‌.
3) مهریه‌.
4) جوایز دریافت‌ شده‌ در مسابقات‌ یا بانک‌ها.
5) مستمرّی‌ زنی‌ که‌ شوهرش‌ فوت‌ نموده‌ و تأمین‌ اجتماعی‌ ماهانه‌ به‌ او مقرّری‌ می‌دهد.
6) پولی‌ که‌ برای‌ مثلاً سفر کربلا، فردی‌ ماهانه‌ جمع‌ کند تا دو یا سه‌ سال‌ دیگر به‌ این‌ سفر برود و این‌ پول‌ را در راه‌ دیگری‌ خرج‌ نکند.
7) پولی‌ را که‌ برای‌ پرداخت‌ مهریه همسر برای‌ مدّت‌ طولانی‌ (مثلاً پانزده‌ سال‌) جمع‌ کنیم‌ تا این‌ بدهی‌ را پرداخت‌ کنیم‌.
8) پولی‌ را که‌ فرد مجبور است‌ در صندوق‌ قرض‌ الحسنه‌ نگه‌ دارد تا امتیاز کسب‌ کرده‌ و وام‌ بگیرد، و یا مسدود است‌ تا وام‌ او تمام‌ شود و بیش‌ از یک‌ سال‌ خمسی‌ به‌ طول‌ انجامد.
9) پولی‌ که‌ برای‌ جهیزیه دختری‌ که‌ مثلاً الان‌ پنج‌ ساله‌ است‌ یا برای‌ خرید اتومبیل‌ یا وسائل‌ مورد نیاز در منزل‌، باید برای‌ مدّتی‌ جمع‌ شود تا امکان‌ تهیه آن‌ فراهم‌ گردد، یا تهیه مخارج‌ تحصیل‌، وقتی‌ که‌ بیش‌ از یک‌ سال‌ نیاز به‌ زمان‌ دارد.
پاسخ:1) خمس‌ ندارد.
2) خمس‌ ندارد.
3) خمس‌ ندارد.
4) خمس‌ ندارد.
5) خمس‌ ندارد.
6) خمس‌ دارد.
7) خمس‌ دارد.
8) خمس‌ دارد.
9) خمس‌ دارد.
خمس همان مالیات است؟
سؤال:آیا مالیات‌ دولت‌ جمهوری‌ اسلامی‌ همان‌ خمس‌ تلقّی‌ می‌شود و آیا خمس‌ همان‌ مالیات‌ دولت‌ اسلامی‌ تلقّی‌ می‌گردد؟
پاسخ:مالیات‌ در جمهوری‌ اسلامی‌ ربطی‌ به‌ خمس‌ ندارد و در جمهوری‌ اسلامی‌ چنانچه‌ باید مالیات‌ داد باید خمس‌ و زکات‌ داد.
آیا مالیات در حکم خمس نیست؟
سؤال:آیا مالیات‌ دولت‌ جمهوری‌ اسلامی‌ همان‌ خمس‌ تلقّی‌ می‌شود و آیا خمس‌ همان‌ مالیات‌ دولت‌ اسلامی‌ تلقّی‌ می‌گردد؟
پاسخ:مالیات‌ در جمهوری‌ اسلامی‌ ربطی‌ به‌ خمس‌ ندارد و در جمهوری‌ اسلامی‌ چنانچه‌ باید مالیات‌ داد باید خمس‌ و زکات‌ داد.
عشریه مکفی از خمس است؟
سؤال:آیا عشریه‌ که‌ نزد صوفیه‌ مرسوم‌ است‌ ریشه اسلامی‌ دارد؟ و آیا مکفی‌ از خمس‌ است‌؟
پاسخ:ریشه ندارد و کفایت‌ از خمس‌ نمی‌کند
رفت و آمد با افرادی که خمس نمی دهند
سؤال:کسی‌ که‌ اهل‌ پرداخت‌ خمس‌ نیست‌ یا زکات‌ واجب‌ مالش‌ را نمی‌پردازد، رفت‌ و آمد با او و استفاده‌ از اموالش‌ چه‌ صورتی‌ دارد؟
پاسخ:اشکال‌ ندارد
سال خمسی
سؤال:اگر شخصی‌ روز اوّل‌ تیر ماه‌، روز حساب‌ سالش‌ باشد، پول‌ و اموالی‌ که‌ یکی‌ دو روز قبل‌ از آن‌ بدست‌ می‌آید، در روز اوّل‌ تیر جزو اموالی‌ است‌ که‌ سال‌ بر آن‌ گذشته‌ است‌ و باید حساب‌ شود؟
پاسخ:بلی‌ باید خمس‌ آن‌ را بدهد
پرداخت خمس بدون اجازه پدری که خمس نمی دهد جایز نیست
سؤال:پدرم‌ به‌ پرداخت‌ خمس‌ و زکات‌ اهمّیّتی‌ نمی‌دهند، تکلیف‌ اینجانب‌ چیست‌؟ آیا وظیفه‌ای‌ بر عهده من‌ است‌؟ آیا می‌توانم‌ بدون‌ اطّلاع‌ ایشان‌ تا آنجا که‌ می‌توانم‌ از اموال‌ ایشان‌ بپردازم‌؟
پاسخ:استفاده شما از مال‌ پدرتان‌ جایز است‌. ــ(و نمی‌توانید بدون‌ اجازه او از اموالش‌ چیزی‌ بردارید.)
خوردن غذای کسی که خمس نمی دهد
سؤال:اگرچیزی‌ به‌ ما بدهند، یا در منزل‌ اقوام‌ به‌ ما گفتند چیزی‌ را بخوریم‌ و بدانیم‌ یا یقین‌ داشته‌ باشیم‌ که‌ خمس‌ و زکات‌ آن‌ پرداخت‌ نشده‌، یا از اموال‌ بیت‌ المال‌ است‌، یا پول‌ نزول‌ و بهره‌ است‌، چه‌ باید بکنیم‌؟ آیا باید خودمان‌ قبل‌ از مصرف‌ خمس‌ و زکات‌ آن‌ را بپردازیم‌؟
پاسخ:استفاده‌ نمودن‌ از اموال‌ آنها جایز است‌.
پرداخت خمس از درامد همان سال
سؤال:آیا پول‌ خمس‌ را باید از همان‌ درآمد سال‌ داد یا باید از درآمد سال‌ بعد پرداخت‌ نمود؟
پاسخ:خمس‌ را باید از درآمد همان‌ سال‌ داد.
گرفتن خمس با استفاده از قوه قهریه
سؤال:آیا امتناع‌ از پرداخت‌ خمس و زکات‌، تمرّد از احکام‌ ضروری‌ دین‌ تلقّی‌ می‌شود و آیا منکر ضروری‌ بودن‌ آن‌ محکوم‌ به‌ کفر است‌ و آیا اسلام‌ برای‌ گرفتن‌ خمس و زکات‌ از چنین‌ فردی‌ می‌تواند به‌ قوه قهریه‌ متوسل‌ شود؟
پاسخ:گناه‌ کسی‌ که‌ خمس‌ یا زکات‌ پرداخت‌ نکند بزرگ‌ است‌ و قرآن‌ در سوره توبه‌ تهدید عجیبی‌ راجع‌ به‌ اینگونه‌ افراد دارد، ولی‌ صرف‌ امتناع‌ از پرداخت‌ خمس‌ و زکات‌ موجب‌ کفر نمی‌شود ولی‌ اگر منکر آن‌ باشد انکار کفرآور است‌ و حکومت‌ اسلامی‌ حق‌ گرفتن‌ خمس‌ و زکات‌ را دارد و می‌تواند آن‌ را قهراً بگیرد
خمس شهریه طلبه
سؤال:این‌ جانب‌ طلبه‌ هستم‌ و شهریه حوزه‌ را می‌گیرم‌، آیا خمس‌ به‌ شهریه حوزه‌ تعلّق‌ می‌گیرد
پاسخ:شهریه‌ خمس‌ ندارد
خمس اجاره خانه
سؤال:آیا کرایه‌ منزلی‌ که‌ از مستأجر می‌گیریم‌ خمس‌ دارد؟ و اگر این‌ کرایه‌ نزد مستأجر بماند یا نتواند به‌ موقع‌ بدهد و سال‌ از آن‌ بگذرد و بعداً یک‌ جا پرداخت‌ کند، آیا خمس‌ دارد
پاسخ:کرایه‌ای‌ که‌ می‌گیرید اگر نزد شما و یا نزد مستأجر شما سال‌ روی‌ آن‌ بگذرد خمس‌ دارد و الاّ خمس‌ ندارد.
سؤال:آیا شرکت ها و شخصیت های حقوقی مشمول خمس می شوند؟
پاسخ:در این خصوص فرقی میان شرکت و غیر شرکت نیست

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

ویژه نامه ماه مبارک رمضان




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -