انهار
انهار
مطالب خواندنی

احکام قبله

بزرگ نمایی کوچک نمایی

١ – تعیین قبله با قبله نما

سؤال: تعیین قبله با چه قبله نمایی قابل اطمینان است و اگر جایی قبله نما نبود چگونه در روز و شب تعیین قبله میکنیم؟

جواب: قبله نماهای سالم معمولی برای تعیین قبله خوب است ولی باید با آن آشنا بود و اگر قبله نما نبود از مساجد مسلمین یا قبرستانها می توان قبله را تشخیص داد و همچنین از شهادت اهل محل و اگر هیچ وسیله ای برای تشخیص قبله نداشت به یکی از چهار طرف نماز می خواند.

٢ – قبله در کشورهای غیر اسلامی

سؤال: مسلمانان مقیم لوس آنجلس که در غرب آمریکا زندگى مى کنند به کدام جهت باید نماز بگذارند که نمازشان صحیح و رو به قبله انجام شده باشد البتّه قبله نماهاى موجود مثل قبله نماى رزم آرا و غیره قبله نیویورک را که در شرق آمریکاست مشخص مى کند ولى قبله لوس آنجلس را که شش ساعت با هواپیما از نیویورک فاصله دارد معین نکرده و مردم دقیقاً تکلیف خود را نمى دانند و به استناد (اَیْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّهِ)(1) به یک جهتى نماز مى خوانند لطفاً وظیفه آنها را معین کنید.

جواب: به همان طرفى که در میان مسلمانان آن جا مشهور به قبله است بایستید اشکالى ندارد.

٣ – تعیین قبله با حدس و کشف خلاف

سؤال: اگر به علت حدس زدن تقریبی قبله از روی موقعیت ماه در مورد قبله پرس و جو نشود و بعد متوجه شویم که کمتر از 90 درجه انحراف داشته ایم، آیا اعاده نماز لازم است؟

جواب: در صورتیکه ظنّ قوی به قبله پیدا کرده و نماز خوانده اید و انحراف کمتر از 90 درجه بوده، اعاده ندارد.

٤ – امکان تغییر قبله توسط امام زمان (علیه السلام)

سؤال: آیا صحیح است که مى گویند وقتى که حضرت حجّت(عج) ظهور مى کند قبله را به مزار امام حسین(علیه السلام) تغییر مى دهد؟

جواب: این روایت مخالف قرآن و روایات ثابت از طرف معصومین(علیهم السلام) است و باید طرح و دور انداخته شود.

٥ – جهت قبله برای کسی که بر بام کعبه قرار دارد

سؤال: شخصی که بر بام کعبه قرار دارد به کدام سمت باید نماز بخواند و به چه صورت؟

جواب: باید کمی از کنار دیوار عقب تر بایستد که بخشی از پشت بام پیش روی او قرار بگیرد و نماز بخواند، به هر طرف که بخواند اشکالی ندارد.

٦ – نماز خواندن در نقطه مقابل کعبه در طرف دیگر کره زمین

سؤال: اگر کسی در نقطه مقابل خانه خدا در آن طرف کره زمین باشد به زاویه 180 درجه از خانه خدا به طوری که از طرف شرق و غرب نسبت به خانه خدا به یک اندازه باشد به کدام طرف نماز بخواند؟

جواب: با توجه به بیضی بودن کره زمین، دو طرف از چهار جهت فاصله کمتر و یکسانی تا کعبه دارند و نماز خواندن به هر کدام از آن دو جهت صحیح است و بعضی تلاش کرده اند آن نقطه را پیدا کنند و در میان جزائری غیر مسکونی در اقیانوس کبیر (اقیانوس آرام) آن را یافته اند.

٧ – تعیین قبله با حدس و کشف خلاف

سؤال: اگر به علت حدس زدن تقریبی قبله از روی موقعیت ماه در مورد قبله پرس و جو نشود و بعد متوجه شویم که کمتر از 90 درجه انحراف داشته ایم، آیا اعاده نماز لازم است؟

جواب: در صورتیکه ظنّ قوی به قبله پیدا کرده و نماز خوانده اید و انحراف کمتر از 90 درجه بوده، اعاده ندارد.


  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات
  


پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -