سؤال 303- زيدي كه اسما مسلمان و شيعه بوده، يا تمام مدت تكليفش نماز باطل خوانده، و يا عمداً چند وقتي نماز نخوانده، بفرمائيد بعد از فوت وي، ولد اكبر او چه وظيفه دارد؟
جواب: واجب است بر ولد اكبر قضاي صلوات فائته از پدرش، حتي در صورتي كه عمداً نخوانده باشد علي الاحوط الوجوبي. واللََّه العالم.
سؤال 304- در باب قضاي نماز پدر بر پسر بزرگتر چنانچه پسر بزرگتر فاسق است و قضايي بجا نميآورد امّا ميّت سال داشته، آيا بر وارث واجب است كه نماز و روزه ميت را از مال او بدهند يا واجب نيست؟
جواب: در مفروض سؤال بر بقيه واجب نيست بلي اگر وصيت به ثلث كرده باشد از آن داده ميشود و الا احتياط مستحب اين است كه كبار از ورثه از حصه خودشان بدهند. واللََّه العالم.
سؤال 305- در فرع فوق چنانچه فرزند، پدر را نصيحت و ارشاد كرده و بوي تذكر داده كه اگر نماز خود را اصلاح نكردي پس از مرگ، نماز قضا جهت آن پدر نخواهد خواند، ولي متأسفانه آن پدر گوش به ارشاد فرزند ندهد، در اين صورت تكليف اين فرزند چيست؟
جواب: نصيحت و ارشاد اثري در سقوط تكليف ولد اكبر بعد از فوت والدش نسبت به وجوب قضا ندارد. واللََّه العالم.
سؤال 306- راجع به نماز قضاي پدر (مسئله 240 ص 197 ج1 منهاج آخر مسئله) عرض ميشود در صورتي كه پدر يا مادر قرائتش باطل بوده و يا از جهت تطهير و طهارت و غيره قصور يا تقصيري كرده بعد از فوت آنها مثلاً بسيار متعسر و يا متعذر است كه پسر بزرگتر در مدتي طولاني هفتاد سال يا زيادتر و كمتر نماز قضا استيجار نمايد يا خودش بخواند، بنابر اين وظيفه ولي چيست؟
جواب: آن مقدار از نمازهاي آنها، كه احتمال صحت در او ميرود قضاي آنها لازم نيست، و آن مقدار كه يقين به فوتش داريد، هر مقداري كه ميسرتان است بجا بياوريد، يا اجير ميگيريد، و زائد بر او واجب نيست.