شرايط نماز جمعه
1 - داخل شدن وقت و آن زوال شمس است.
2 - جمع شدن هفت نفر يكي از آنها امام است.
3 - وجود امام جامع الشرائط از عدالت غير آن.
سؤال 176- حكم نماز جمعه چيست؟
جواب: اگر نماز جمعه اقامه شد به صورت صحيح پس احوط وجوبي حضور در آن است و مجزي است اداء آن، از نماز ظهر. واللََّه العالم.
سؤال 177- آيا جايز است اقامه نماز جمعه در شهر مانند فطر با وجود داعيه براي آن يا خير؟
جواب: بله جايز است به نحو وجوب تخييري در اصل اقامهء نماز جمعه و مختص نيست به شهر مانند فطر يا غير آن و نه به وجود داعي يا داعيهايي پس اگر اقامه شد با شرايطي كه در رساله ذكر شده مجزي است از نماز ظهر.
سؤال 178- اگر نماز جمعه اقامه شد آيا واجب است بر ديگران حضور نماز با تمكن از آن؟
جواب: بله واجب است حضور اگر اقامه شد با شرايط آن غير از كساني كه درباره آنها استثنا شده بنابر احوط لزومي.
سؤال 179- در مسائل نماز جمعه مسأله (174) آمده كه مكلف مخير است روز جمعه، پس مراد از مكلف امام است يا مأموم؟
جواب: هر يك از اينها اگر حاضر نشوند براي اقامه آن، پس اگر حاضر شود پنج نفر مانند ديگرانند (به معني اين كه غير اينها مخيرند) و اگر حاضر شود هفت نفر، پس احوط لزومي براي ديگران اين است كه حاضر شوند با آنها، پس اگر هفت نفر جمع شوند براي اقامه نماز جمعه بر ديگران واجب است حضور علي الاحوط.
سؤال 180- بعضي جوانان اقامهء دليل ميكنند بر عدم وجوب نماز جمعه به اين كه سيد خويي اقامه نميكند نماز جمعه را و آنها تقليد از شما ميكنند پس چه جواب آنها را ميدهيد؟
جواب: نماز جمعه هر آينه واجب است روز جمعه به نحو وجوب تخييري پس مكلفي كه اقامه ميكند نماز جمعه را (امام جماعت) مخير است بين آوردن نماز جمعه و ترك نماز ظهر و بالعكس، پس ملزم نيست به آوردن نماز جمعه (به معني اين كه سيد مخيرند بين اقامه نماز جمعه و عدم آن).
سؤال 181- يك دسته ديگر ميگويند به اين كه سيد نماز جمعه نميخواند پس ما هم نميخوانيم پس اگر غير از شما بر پا دارد نماز جمعه را و شما هم قادر باشيد بر حضور آيا حاضر ميشويد؟
جواب: منافاتي در آن نيست و افرادي هستند كه مخيرند به ترك نماز جمعه و اداء ظهر از آنها پيرمردها و مسافرها و كساني كه قدرت بر حضور ندارند و ما از دسته آخريها هستيم.