سؤال1014- بنا بر قول بعضی از فقهاء غنا در مجالس عروسی استثناء شده؛ نظر مبارک حضرت عالی، چیست؟
جواب: جواز غنا در عروسی ثابت نیست بلی در صورتی که مغنّیه مملوکه باشد و آلات لهو استعمال نشود و مرد هم صدای او را نشنود و نکاح دائمی باشد غنا آن مملوکه استثناء شده اگر چه ترک آن هم احوط است. و اللّه العالم.
سؤال1015- در عقد و عروسیها مرسوم شده است که آلات نوازندگی میآورند آیا در صورتی که زنها بدون اینکه مردها صدای آنها را بشنوند ترانهخوانی کنندیا دایره بزنند اشکال دارد؟
جواب: استعمال آلات لهو و نوازندگی جایز نیست و ترانهخوانی هم اگر غنا باشد حرام است بلی جواز آن برای زنان در مجالس عروسی اگر همراه با آلات لهو و طرب نباشد بعید نیست. هر چند احتیاط در ترک است.
سؤال1016- اگر خواهر و برادر در خانه نوارهای موسیقی و ترانههای مبتذل روشن کرده و من مجبور به گوش کردن آنها باشم وظیفه چیست و گناه گوش کردن این نوارها بالاخص در ماه محرم و صفر بر عهده کیست و خواهشمندم راهنمایی فرمائید که این جانب باید چگونه عکس العملی را نشان بدهم. با توجه به اینکه آنها با نهی از منکر، خود ما را مسخره میکنند؟
جواب: گوش دادن به نوارهای موسیقی حرام است و شما باید آنها را تا میتوانید نهی از منکر نمائید بلکه انشاء الله مؤثر شود و بهر حال چنانچه مجبور بشوید به زندگی در چنین خانهای، اگر خودتان مخصوصاً گوش ندهید و قهراً به گوش شما بخورد برای شما اشکال ندارد.
سؤال1017آیا گوش کردن به موسیقی مطرب اگر خود گوش دهنده آن حالت به او دست ندهد، حرام است یا نه؟
جواب: حرام است.
سؤال1018- دخترم به سن 9 سالگی رسیده و به عنوان مرجع به شما رجوع کرده است آیا آهنگهائی رادیو و تلویزیون و همچنین نواختن آلات موسیقی مانند ارگ اشکال دارد یا خیر؟
جواب: هر آهنگ و آوازی که طبعاً طربآور و مناسب مجالس لهو و لعب باشد بنحوی که عرفاً به آن صورت لهوی و باطل گفته شود خواندن و گوش دادن به آن جائز نیست و همچنین آلاتی که عرفاً به آنها آلات لهو و لعب گفته میشود استعمال و گوش دادن بصدای آن جائز نیست.
سؤال1019- در مورد استماع نوارهای ترانه خواننده زن و مرد و بلند نمودن صدای آن طوری که عابرین کوچه و همسایگان بشوند و موجب اذیّت همسایهها باشد، چه میفرمائید؟
جواب: استماع ترانه و بلند نمودن صدای آن اگر موجب آزار کسی هم نشود حرام است.
سؤال1020- استماع موسیقیهای صدا و سیما، ساخت و تعلیم و فروش ابزار آلات موسیقی چه حکمی دارد؟
جواب: آنچه را عرف مردم موسیقی میدانند استماع آن و ساخت و تعلیم و تعلّم و فروش آلات آن حرام است