١ – کفاره تأخیر روزه ماه رمضان تا سال بعد
سؤالاگر شخصی روزه قضا داشته باشد و بدون عذر تا ماه رمضان سال بعد روزه های قضایش را نگیرد و بعد از آن نیز مریض شود , به طوریکه دیگر تا آخر عمر قادر به گرفتن روزه نباشد تکلیفش چیست؟
جواب: باید برای هر روز فقیری را سیر کند ولی برای سالی که موفق به قضا بوده و قضا نکرده باید برای هر روز دو فقیر را سیر کند.
٢ – محاسبه ی مبلغ کفاره در زمان پرداخت یارانه به قیمت روز
سؤالبنده کفاره ی شکستن سه عهد بر دوشم است. با توجه به طرح هدفمندی یارانه ها نمی دانم باید اکنون قیمت 750 گرم گندم را چگونه حساب کنم و بسیار سردرگم شده ام. خواهشمند است لطف بفرمایید و مبلغ دقیقی را که به ازای طعام هر نفر باید بدهم مرقوم بفرمایید.
جواب: می توانید قیمت 750 گرم گندم را از نانوایی ها سوال کنید.
٣ – شکستن قضای روزه واجب بعد از ظهر
سؤالاگر روزه ی ماه رمضان را با عذر شرعی نگیریم و قضای آن را بعد از ظهر و قبل از مغرب افطار کنیم، کفاره ی آن به چه میزان است؟
جواب: در صورتیکه قبل از غروب آفتاب عمدا خورده باشد کفاره دارد و کفاره آن سیر کردن ده فقیر و در صورتیکه نتواند سه روز پی در پی روزه می گیرد.
٤ – مبلغ کفاره روزه بعد از اجرای طرح هدفمندی
سؤالآیا میزان کفاره روزه با توجه به هدفمند سازی یارانه ها و بالا رفتن قیمت نان (مبنای سیر کردن یک فقیر) تغییری کرده است؟ اگر تغییر کرده مقدار جدید چقدر است؟
جواب: ملاک قیمت شهری است که کفاره در آن پرداخت می شود و مقدار آن 750 گرم است و قیمت آن را می توانید از نانوایی ها سوال کنید.
٥ – کفاره روزه بانوانی که شیر می دهند
سؤالکفاره زنی که دراثر بچه شیر دادن دوسال روزه نگرفته است چقدر برای هر روزه است ؟
جواب: برای هر روز یک فقیر را سیر کند و چنانچه برای هر روز مبلغ 300 تومان به کسی بدهد که با آن نان تهیه کند اشکالی ندارد. (سال 1386)
٦ – پرداخت کفاره روزه با گوشت
سؤالآیا در مدّ طعام، که به عنوان کفّاره روزه پرداخته مى شود، گوشت هم کفایت مى کند؟
جواب: به تنهایى اشکال دارد.
٧ – ابطال روزه کفاره با فعل حرام
سؤالبر شخصی به خاطر افطار روزه ی ماه مبارک رمضان به وسیله ی فعل حرام کفاره جمع واجب شده بود در حال اداء روزه های کفاره (۳۰روزمنفصل آن) بوده است که باردیگر یکی از همین روزه های کفاره را به وسیله فعل حرام باطل کرده است تکلیف این شخص چیست ؟
جواب: روزه ها را باید تکمیل کند و احتیاط آن است که کفاره ی ده مسکین را بدهد.
٨ – عدم تکرار کفاره تاخیر
سؤالاگر کسی روزه قضا داشته باشد و تا سال بعد نتواند آن را بگیرد و کفاره آن را هم داده باشد آیا اگر چند سال دیگر هم بگذرد و باز هم نتواند آن روزه ها را بگیرد آیا باید مجددا برای آن روزه ها کفاره بدهد؟
جواب: کفاره مجدد لازم نیست