١ – شیره انگوری که با آفتاب ثلثان شده است
سؤال: در روستاى ما شیره انگور را به طریق زیر تهیّه مى کنند:
«ابتدا انگورها را مى چینند، و در حوضهاى مخصوص ریخته، و مى شویند. سپس انگورها را لِه کرده و آب آن را مى گیرند. پس از آن، خاک مخصوصى با آن مخلوط کرده، و آن را رها مى کنند، تا ته نشین شود. آن گاه آب انگور را در ظرفهاى مخصوص بزرگى مى ریزند، و آن را به وسیله آتش مى جوشانند، تا 31 یا 41 آن تبخیر شود. سپس باقیمانده آن را در ظرفهاى کوچکتر ریخته و در آفتاب قرار مى دهند، تا دو ثلث، یا بیشتر آن، تبخیر شود، در حدّى که سفت مى شود.» با توجّه به توضیحات بالا لطفاً بفرمایید:
1ـ آیا خوردن شیره اى که به این طریق به دست آمده حلال است؟ و بر فرض حرمت، آیا نجس هم مى باشد؟ وظیفه کسانى که سالهاى متمادى به این طریق، شیره تهیّه کرده، و خود مصرف نموده، و مقدار زیادى از آن را به فروش رسانده اند، چیست؟
2ـ در صورتى که آن قدر آب انگور را بجوشانند تا دو ثلث آن با آتش کم شود، سپس جهت سفت شدن آن را در آفتاب قرار دهند، حکم آن چیست؟
3ـ آیا استحاله «آب انگور» به «شیره انگور» باعث حلّیّت مى شود؟
جواب: چنین شیره اى نجس نیست; ولى خوردن و معامله آن اشکال دارد. باید آن را با آتش ثلثان کنند.
جواب: هیچ اشکالى نداردجواب: این موضوع داخل در عنوان استحاله نیست
٢ – اصطلاح ثلثان شدن
سؤال: ثلثان شدن به معنای رفتن دو ثلث است؟
جواب: آری، دو ثلث از حجم باید کم شود و منظور از شدن همان رفتن است.