خوردن ماهى زنده
سؤال:آيا خوردن ماهىهاى كوچك به صورت زنده حلال است؟
جواب: خوردن نوع حلالِ آن اشكال ندارد.
حکم ميگو
سؤال:آيا خوردن ميگو حلال است و اگر حلال است شرط تذكيه آن مردن در خشكى است؟
جواب: خوردن ميگو حلال است و تذکيه آن مانند تذکيه ماهى مىباشد.
حکم استفاده و خريد و فروش خاويار و تخم ماهىهاى فلسدار
سؤال:آيا خوردن خاويار و تخم ماهىهاى فلسدار و بىفلس جايز است و اگر حلال است چنانچه ماهى در آب مرده باشد چه حكمى دارد؟
جواب: خوردن خاويار و تخم ماهى فلسدار که تذکيه شده، مانع ندارد و نسبت به ماهى بىفلس و ماهى که در آب مرده، حرام است.
خوردن صدف دريايى
سؤال:آيا خوردن محتويات صدف دريايى حلال است؟
جواب: حلال نيست.
حکم ماهىهاى کوچک موجود در شکم ماهىهاى صيد شده
سؤال:وقتى شكم ماهى بزرگى را كه صيد كرده بوديم شكافتيم، چندين ماهى كوچك از نوع ديگر به شكل بىجان ديده شد كه بعضى بليعده شده و سالم بودند و بعضى تكه تكه شده بودند آيا خوردن آنها حلال است؟
جواب: از خوردن ماهىهاى داخل بدنش كه مرده خارج مىشوند و نمىدانيد موقع صيد در شكم ماهى زنده بوده و در خارج آب مردهاند، اجتناب كنيد.
ملاک حلال بودن ماهى
سؤال:خوردن گوشت ماهى اوزون برون يا خاويار چه حكمى دارد؟ (وقتى زنده از آب مىگيريم فلس ندارد اما كارشناسان مىگويند كه فلس داشته به عللى فلسها جدا شده است.) ملاك فلس دار بودن هنگام صيد آن است يا در خلقتش فلس داشته باشد كفايت مىكند و چنانچه جواب مثبت است تشخيص آن به عهده كيست اگر با گفته كارشناس به اطمينان برسيم كفايت مىكند؟
جواب: اگر فلسدار باشد حلال است، هر چند پس از صيد فلس خود را از دست بدهد. و تشخيص فلسدار بودن با خود مكلّف است. و اطمينان از گفته كارشناس نيز كفايت مىكند
شيوه ذبح طيور
سؤال:در روشهاى جديد براى ذبح مرغ ابتدا بوسيله برق يک شوک به مرغ مىدهند تا مرغ بيحال شود و براى ذبح تقلا نکند بعضى از مرغها بوسيله اين شوک مىميرند آيا با علم به اين موضوع خوردن مرغ شرعاً اشکال دارد يا خير؟
جواب: اگر بقيه شرايط ذبح شرعى رعايت مىشود، تا يقين پيدا نکردهايد که حيوان در اثر شوک مرده است، استفاده از آن مانعى ندارد.
حکم گوشت خرچنگ و قورباغه و نهنگ
سؤال:خوردن خرچنگ و قورباغه و گوشت نهنگ حلال است؟
جواب: حلال نيست. از حيوانات دريايى فقط ماهى فلسدار و ميگو و بعضى از پرندگان حلالند.
بخشهاى حرام ماهىهاى فلسدار
سؤال:آيا مدفوع و امعاء و احشاء داخل شكم و سر و چشم ماهى حلال است؟
جواب: از ماهى آنچه كه حرام است خون و كثافات آن است و بقيه اعضاى آن حلال است.
حکم گوشت ماکيان گوشتخوار
سؤال:خروسى كه گوشت پخته مىخورد گوشتش حلال است؟ آيا مدفوع آن نجس است؟
جواب: گوشت آن حلال و مدفوع آن نيز پاک است.
حکم ماهىهاى کوچک موجود در شکم ماهىهاى صيد شده
سؤال:وقتى شكم ماهى بزرگى را كه صيد كرده بوديم شكافتيم، چندين ماهى كوچك از نوع ديگر به شكل بىجان ديده شد كه بعضى بليعده شده و سالم بودند و بعضى تكه تكه شده بودند آيا خوردن آنها حلال است؟
جواب: از خوردن ماهىهاى داخل بدنش كه مرده خارج مىشوند و نمىدانيد موقع صيد در شكم ماهى زنده بوده و در خارج آب مردهاند، اجتناب كنيد.
ماهى داراى فلسهاى ميكروسكوپى
سؤال:نوعى ماهى كه به نظر متخصّصين فلس دارد ولى فلسهاى آن ميكروسكوپى است و با چشم غير مسلح ديده نمىشود چه حكمى دارد؟ و آيا براى حليّت ماهى كافى است يا نه؟
جواب: در فرض سؤال حكم به حليّت مىشود.
خريد و فروش كوسه
سؤال:آيا گوشت و ساير قسمتهاى كوسه (بدون فلس) حلال است؟ فروش آن به غير مسلمانان چه حكمى دارد؟ ساير غذاهاى دريايى حرام چطور؟
جواب: حلال نيست و فروش آن براى خوردن، حتى به كسانى كه آن را حلال مىدانند، جايز نيست.
خوردن جنين حيوان حلال گوشت
سؤال:آيا خوردن برهاى که در شکم گوسفند است و هنوز به دنيا نيامده و اندازه آن 10 تا 15 سانتىمتر است حرام است؟
جواب: اگر بعد سر از بريدن گوسفند، بچه مردهاى از شكمش بيرون آوريد، چنانچه خلقت آن بچه كامل باشد و مو يا پشم در بدنش روييده باشد، پاك و حلال است.
حيوانات حلال گوشت و حرام گوشت
سؤال:چه حيواناتى حلال و چه حيواناتى حرام گوشت هستند؟
جواب: چهارپايان ساكن در خشكى، دو صنف هستند: اهلى و وحشى. از حيوان اهلى جميع اصناف گوسفند و گاو و شتر حلال است، و اسب و قاطر و الاغ مکروه است اما کراهت اولى خفيفتر است، و غير اينها از حيوانات ساكن در خشکى حرام مىباشد مانند سگ و گربه و غير اينها. و اما از حيوانات وحشى آهو و گاو وحشى و قوچ کوهى و الاغ وحشى حلال مىباشد و از حيوانات وحشى، سباع حرامند (سباع حيواناتى هستند که درنده بوده و داراى ناخن و دندان باشند، چه اينکه نيرومند باشند مانند شير و پلنگ و يوزپلنگ و گرگ يا ضعيف باشند مانند روباه و کفتار و شغال). و همچنين خرگوش حرام است اگر چه از سباع نباشد، و همچنين همه حشرات حرامند مانند مار و موش و موش دو پا و جوجه تيغى و جيرجيرک و غير اينها از آنچه که قابل شمارش نيست. و همچنين آنچه مسخ شده مانند فيل و ميمون و خرس و غير اينها حرام مىباشد.
ملاك حليّت و حرمت در پرندگان
سؤال:آيا پرنده فلامينگو که از لک لک سانان است، حلال گوشت مىباشد؟
جواب: پرنده حلال از حرام آن به دو امر تشخيص داده مىشود كه هر كدام از آنها در شرع علامت حلال و حرام بودن ـ در موردى كه بر حليت و بر حرمت آن تصريح نشده باشد نه در موردى كه نصى بر حكم آن از حيث حليت و حرمت باشد ـ قرار داده شده است:
يكى از آن دو امر «صفيف» و «دفيف» است پس هر پرندهاى كه صفيفش بيشتر از دفيفش باشد حرام است و هر پرندهاى كه عكس آن باشد به اينكه دفيفش بيشتر باشد، حلال است.
دومى آنها «چينهدان» و «سنگدان» و «صيصيه» است؛ پس هر پرندهاى كه يكى از اين سه را داشته باشد حلال است و هر پرندهاى كه هيچ يك از اينها را نداشته باشد حرام است؛ و پرنده آب (دريايى) با غير آن در دو علامت ذكر شده مساوى مىباشد پس هر آنچه كه دفيفش بيشتر از صفيفش باشد يا در آن يكى از اين سه نشانه باشد، حلال است اگر چه ماهى مىخورد و آنچه كه صفيفش بيشتر از دفيفش باشد يا هيچ يك از آن سه را نداشته باشد، حرام است؛ و تشخيص موضوع بر عهده مكلّف است.
گوشت زرافه
سؤال:زرافه حيوانى است نشخواركننده و گياهخوار كه مانند گاو دست و پايش دو سمى است. با توجه به اين خصوصيات، آيا از حيوانات حلال گوشت شمرده مىشود؟
جواب: دليلى بر حرمت گوشت زرّافه وجود ندارد.
منبع: پایگاه اینترنتی معظم له
صفيف: گشادن بالها در وقت پريدن است.
دفيف: تكان دادن بالهايش در وقت پريدن است.
صيصيه: تيغى است كه در پشت پاى پرنده قرار دارد.