سؤال 15 - سيدى هنگام غروب شب عيد فطر به منزل غير سيد وارد شده آيا فطره آن سيد را بايد به سيد داد يا به غير سيد هم مىتوان پرداخت و حكم عكس مسأله را نيز بيان فرمائيد؟.
جواب: كسى كه سيد نيست فطره سيدى را كه مهمان يا نانخور او است نمىتواند به سيد بدهد و اما سيد، جائز است كه فطره را به سيد بدهد، هر چند نانخور او غير سيد باشد.
سؤال 16 - در محلى، جهت تبليغ در ماه مبارك رمضان، از اهل علم دعوت مىكنند، مىخواهند وجهى را كه به او مىدهند از زكات فطره بپردازند اگر آن عالم، محتاج نباشد آيا جايز است از سهم سبيل الله به او فطره بدهند يا خير و چنانچه فطره را قبول نكند، تكليف، چيست؟.
جواب: احتياط لازم در مصرف زكات فطره، دادن آن به فقير است و اگر فقيرى قبول كند و با طيب نفس به كسى بدهد مانع ندارد به شرط آن كه فقير به مقدارى كه مطابق شأن خودش هست ببخشد و لكن اگر دهنده زكات شرط كند كه فقير، زكات را قبول كند و به ديگرى بدهد جائز نيست و برائت ذمه، حاصل نمىشود.
سؤال 17 - امام جماعتى با اين كه اظهار استطاعت مىكند و درس هم نمىخواند مع ذلك زكات فطره مىگيرد حكمش چيست؟.
جواب: استطاعت، در بعضى از صور، با فقر سازگار است بنابر اين تا فعل او قابل حمل بر صحت است حمل بر صحت شود، علاوه اگر محتمل باشد كه زكات را با اجازه مجتهد مىگيرد كه به مستحقين برساند در اين صورت نيز عمل او محمول بر صحت است بلى كسانى كه زكات را مىپردازند در صورتى برئ الذمه مىشوند كه علم به فقر و استحقاق گيرنده داشته باشند يا بدانند كه وكيل مجتهد است.
سؤال 18 - آيا مىشود زكات فطره را به فقيرى كه نماز نمىخواند اما مريض و عليل است و قدرت بر كار ندارد داد يا نه؟.
جواب: بلى جائز است به شرط آن كه مؤمن باشد.