١ – اذن شوهر در بجا آوردن روزه های واجب
سؤال:آیا زن برای گرفتن روزه های واجب و قضای آنها نیاز به اجازه شوهر دارد یا خیر؟
جواب:در روزه ماه مبارک رمضان و روزه هاي قضايي که وقت آن کم است(مثلا 10 روزه قضا از رمضان گذشته مانده و 10 روز نيز تا رمضان فرصت دارد) نیازی به اجازه شوهر نیست و باید روزه بگیرد ولي در روزه هاي نذر، مستحبي و روزه هاي قضايي که تا ماه رمضان وقت کافي دارد و روزه گرفتن مزاحم حقوق شوهر مي شود بايد از شوهر اجازه بگيرد. البته در قضاي روزه رمضان که وقت کافي دارد اگر بدون اطلاع شوهر روزه گرفت و بعد از اذان ظهر شوهر تقاضاي تمکين و مانند آن نمود زن بايد روزه خود را ادامه دهد.
٢ – تکلیف روزه های نذری بعد از فوت
سؤال:اگر کسی نذر کرده باشد چنان فلان کار انجام شد فلان مقدار روزه بگیرد و صیغه را هم خوانده باشد. و آن کار هم انجام شود (در هنگام حیات وی) اما قبل از عمل به نذر(روزه گرفتن) بمیرد تکلیف نذر او چیست؟
جواب:اگر آن مرحوم فرصت برای انجام نذر داشته و بجا نیاورده بنابر احتیاط واجب بر عهده پسر بزرگتر است ولی اگر فرصت نداشته بر او واجب نبوده است.
٣ – روزه مستحبی برای کسی که روزه قضا دارد
سؤال:اینجانب روزه قضا دارم، آیا می توانم روزه های قضا را در روزهایی بگیرم که روزه گرفتن در آن روزها مستحب است و نیت ام این باشد که هم روزه قضا میگیرم و هم از ثواب روزه مستحب در آن روز بهره می برم ؟
جواب:مادام که روزه قضا دارید روزه مستحب نمی توانید بگیرید و اگر نیت شما این باشد که بر فرض هم روزه مستحب بگیرید خداوند ثواب نیت شما را خواهد داد.
٤ – افطار روزه قضا قبل از اذان به گمان رسیدن مغرب
سؤال:اینجانب روزه قرضی (قضاء) گرفته بودم، دقایقی تا اذان مغرب فاصله بود و بنده چون هوا تاریک بود گمان کردم اذان گفته اند و روزه را افطار نمودم و به محض اینکه متوجه شدم هنوز وقت اذان نرسیده خوردن را قطع کردم و تا دقایقی بعد از اذان چیزی نخوردم. آیا روزه ام باطل است؟
جواب:احتیاط واجب آن است که آن را قضا کنید.
٥ – قضای روزه رمضان در سفر
سؤال:گرفتن قضاء روزه ماه رمضان با نذر در سفر چطور است؟
جواب:جایز نیست.
٦ – شک در تعداد روزه های قضا
سؤال:حدود 22 سال سن دارم و تقریبا از 4 سال پیش تمامى روزه هایم را گرفته ام ولى قبل از آن چند روزى از روزه هایم را به دلایلى نگرفته ام و نمى دانم که تعداد آن روزها چقدر بوده است وظیفه من چیست ؟
جواب:همان مقدار که یقین دارید روزه نگرفته اید قضا کنید و اگر روزه نگرفتن عمدى بوده کفّاره نیز واجب است مگر این که جاهل به مسائل روزه بوده اید.
٧ – کسی که روزه های زیادی را افطار کرده
سؤال:تکلیف شخصى که روزه هاى زیادى را افطار کرده( نگرفته ) است چیست ؟
جواب:تا آن جا که بتواند روزه هاى گذشته را قضا کند و نسبت به کفّاره آنها مطابق مسأله 1401 و 1402 توضیح المسائل ما عمل کند و هر گاه توانایى هیچ کدام از موارد مذکور در مسئله را ندارد از او ساقط است.
٨ – روزه مستحبی برای کسی که احتمالاً روزه قضا دارد
سؤال:آیا شخصى که احتمال مى دهد روزه قضا دارد مى تواند روزه مستحبى بگیرد و اگر براى روزه مستحبى مانند اعتکاف نذر کند چطور ؟
جواب:اشکالى ندارد.
٩ – کسی که سال اول تکلیف روزه نگرفته
سؤال:وظیفه خانمى که سال اوّل تکلیف روزه اش را خورده است چیست ؟ و اگر باید قضا کند چگونه قضا نماید ؟
جواب:کفّاره ندارد خواه جاهل مقصر بوده یا قاصر ولى اگر عمداً و عالماً روزه نگرفته کفّاره دارد و در تمام صور مسأله، قضا لازم است.
١٠ – عدم صحت نذر برای کسی که روزه قضا دارد
سؤال:آیا کسى که قضاى روزه ماه رمضان بدهکار است، مى تواند نذر کند و روزه بجا آورد؟ کسى که قضاى روزه هاى ماه رمضانش را بجا آورده باشد، ولى کفّاره روزه ماه رمضان بدهکار است چطور؟
جواب:نذر در تمام این موارد اشکال دارد.
١١ – عدم صحت نذر برای کسی که روزه قضا دارد
سؤال:آیا کسى که قضاى روزه ماه رمضان بدهکار است، مى تواند نذر کند و روزه بجا آورد؟ کسى که قضاى روزه هاى ماه رمضانش را بجا آورده باشد، ولى کفّاره روزه ماه رمضان بدهکار است چطور؟
جواب:نذر در تمام این موارد اشکال دارد.
١٢ – شکستن قضای روزه واجب بعد از ظهر
سؤال:اگر روزه ی ماه رمضان را با عذر شرعی نگیریم و قضای آن را بعد از ظهر و قبل از مغرب افطار کنیم، کفاره ی آن به چه میزان است؟
جواب:در صورتیکه قبل از غروب آفتاب عمدا خورده باشد کفاره دارد و کفاره آن سیر کردن ده فقیر و در صورتیکه نتواند سه روز پی در پی روزه می گیرد.