احکام وام و معاملات؛ آیت الله خامنه ای مدظله
گرفتن قرض با بهره از بانک
سؤال: صاحب حساب جارى بانکى در صورتى که در حساب او موجودى کافى باشد، مىتواند از حساب خود برداشت کند.البته، بانک حتى اگر در حساب، اعتبارى نباشد نیز اجازه مىدهد صاحب حساب مقدار خاصى از حساب برداشت کند این مسأله با اطمینان به مشترى انجام مىشود (جلب توجه مشترى). بانک نیز بر مقدار برداشت شده (بهره) سود وارد مىکند [بر حسب مدت]. این مسأله را اضافه برداشت مىگویند.
آیا در این حالت برداشت بیشتر از حساب جایز است؟ در چه حالتى جایز است؟
پاسخ: اگر این کار در قالب یکى از عقود اسلامى باشد اشکال ندارد ولى اگر به قصد اقتراض از بانک با بناى پرداخت بهره باشد ربوى و حرام است.
اخذ وام با سود در انگلستان
سؤال: در انگلستان، به دانشجویان وام پرداخت مىشود. یکى از شرایط این وام این است که دانشجو موظف به بازپرداخت وام نیست تا وقتى که بعد از فارغ التحصیلى پول دریافتى و حقوق سالانه او بالاتر از حد معین شود. هر چند قرض وام هم هر ماه افزایش پیدا مىکند و بر اساس نرخ تورم اقتصاد انگلستان این رشد صورت مىگیرد. حال آیا قرض گرفتن این پول براى تحصیل که بر اساس سود مذکور است جایز مىباشد؟
پاسخ: قرض مذکور که شرط سود در آن شده از نظر تکلیفى حرام است ولکن وام گیرنده مالک آن مىشود و تصرف در آن جایز است.
خرید و فروش وام
سؤال: آیا فروش وام مسکن شرعاً اشکال دارد؟
پاسخ: اگر از طریق شرعى حق وام پیدا شده باشد و از نظر قانونى منعى نداشته باشد، مصالحه امتیاز آن مانع ندارد.
مصرف کردن وام در غیر جهت آن
سؤال: در صورتى که گیرنده وام قصد مصرف آن در مورد قرارداد را ـ که تعمیر خانه است ـ نداشته باشد، حکم وضعى و تکلیفى آن را بیان فرمایید؟
پاسخ: اگر بانک وامى را براى کسى که مىخواهد خانهاش را تعمیر کند اختصاص داده، شخص دریافت کننده اگر قصد تعمیر منزل را ندارد از همان ابتداء حق گرفتن چنین مبلغى را نداشته و مالک آن نمىشود. و از تسهیلات بانکى باید در همان جهتى که تعیین شده استفاده کنند و در غیر آن جایز نیست.
گرفتن کارمزد در صندوقهاى قرضالحسنه
سؤال: گرفتن کارمزد توسط صندوقهاى قرضالحسنه چه حکمى دارد؟
پاسخ: کارمزد به عنوان مخارج صندوق، گرفته مىشود لذا مسئولین محترم صندوق باید طورى محاسبه کنند که کارمزد به مقدار هزینههاى جارى صندوق مانند آب و برق و حقوق کارمندان و امثال آن باشد حال اگر این محاسبه صورت گرفت و احیاناً مبلغى اضافه آمد، مصرف آن بستگى به نظر مسئولین صندوق دارد.
وام دورهاى
سؤال: در بین مردم باب شده که تعدادى از افراد، مثلاً بیست نفر، ماهانه هر کدام ده هزار تومان طبق قراردادى که همه آن را قبول کردهاند، روى هم مىگذارند و هر ماه آن را به قید قرعه براى رفع گرفتارىهاى مالى به یکى از افراد مىدهند و فردى که پول را مىگیرد همه ماهه همان ده هزار تومان را تا تمام شدن قسط مىپردازد و بقیه نیز به قید قرعه و نوبت پول را مىگیرند و هیچگونه سود یا کارمزد به هیچ کس تعلق نمىگیرد، لطفاً حکم شرعى این مسأله را بفرمایید.
پاسخ: مشارکت در قرض دادن به اعضاى صندوق به شرح مذکور اشکال ندارد.
پرداخت وام در صورت سپردهگذارى
سؤال: اینجانب براى خرید خودرو از صندوق قرضالحسنه مبلغى را به عنوان وام درخواست نمودهام، صندوق پرداخت مبلغ مذکور را مشروط به باز نمودن حساب با موجودى مبلغ یک میلیون تومان اعلام داشته، ضمن اینکه این مبلغ تا پایان پرداخت اقساط وام (48 ماه) قابل برداشت نبوده و هیچ سودى هم در قبال این مبلغ به دریافت کننده وام پرداخت نخواهد شد.خواهشمند است بفرمایید وجه شرعى این امر چگونه است؟
پاسخ: اگر پرداخت وام در قرارداد وام مشروط به سپردن مبلغى به صندوق باشد، چنین قراردادى ربوى و حرام است، ولى اصل قرض صحیح و پول قرضى حلال است، و چنانچه از باب تخصیص اعطاى وام به کسانى باشد که در صندوق سپرده دارند، اشکال ندارد.
|