١ – کسی که به خاطر بیماری قادر به انجام اعمال نیست
سؤال:وظیفه کسى که به خاطر بیمارى و مانند آن قادر به انجام اعمال منى یا طواف و سعى و اعمال مکّه نیست چه مى باشد؟
جواب: این شخص در حکم محصور است ولى اگر مى تواند نایب بگیرد این کار از اعاده حج کفایت مى کند و لازم نیست در سال آینده حج را مجدداً بجاآورد.
٢ – محصور شدن کسی که قبلاً حجش را فاسد کرده
سؤال:حکم کسى که حجّش را فاسد کرده سپس مصدود و یا محصور شده است چیست؟
جواب: واجب است که اعمال مصدود و محصور را انجام دهد و سپس در سال آینده حج بجا آورد.
٣ – بهبودی محصور بعد از فرستادن قربانی
سؤال:وظیفه کسى که محصور شده و قربانى خود را به منى فرستاده، سپس مرض او خفیف شده است چیست؟
جواب: بر او واجب است که ملحق به بقیّه حجّاج شود و تمام اعمال را انجام دهد و هدى خود را قربانى کند. در این صورت حج او صحیح است.
٤ – همراه داشتن قربانی قبل از محصور شدن
سؤال:کسى که همراه خود قربانى آورده و سپس محصور یا مصدود شده است، آیا قربانى کردن همین هدى که همراه دارد کفایت مى کند یا علاوه بر این، قربانى دیگر نیز بر او واجب است؟
جواب: قربانى دیگرى بر او واجب نیست.
٥ – شکستن پا یا خراب شدن وسیله نقلیه
سؤال:اگر مانع دیگرى غیر از حصر و صدّ ـ مثل این که پایش بشکند یا وسیله نقلیّه اش خراب شود یا راه را گم کند ـ پیش آید، آیا احکام محصور و مصدود را دارد؟
جواب: نسبت به کسى که پاى او شکسته است احکام محصور و نسبت به موانع دیگر مثل خراب شدن وسیله نقلیّه یا مانع دیگر احکام مصدود جارى مى شود.
٦ – کسی که قادر به اتمام عمره تمتع استحبابی نیست
سؤال:شخصى به نیّت عمره تمتّع استحبابى براى یکى از حضرات معصومین(علیهم السلام) یا شهداء، یا امواتش، احرام بست و طواف و نماز طواف عمره را نیز بجا آورد، سپس قدرت بر اتمام عمل از او سلب شد. آیا حکم مصدود و محصور را دارد؟
جواب: اگر مریض شده، یا دشمن او را از ادامه اعمال ممنوع کرده، و قادر بر اتمام اعمال نیست، و نایب هم نمى تواند بگیرد، حکم محصور و مصدود را دارد.
٧ – حکم محصور برای محرمی که تصادف کرده
سؤال:آیا تصادف به هنگام احرام، داخل در عنوان محصور است، و شخصى که تصادف کرده باید احکام محصور را بجا آورد؟
جواب: آرى، هرگاه شرایط حصر حاصل شود، حکم «محصور» بر آن مترتّب مى شود.
٨ – حکم محصور یا مصدود برای محرمی که دعای شرط خوانده است
سؤال:کسى که دعاى شرط را، که مستحب است هنگام نیّت احرام خوانده شود، بخواند و شرط خروج از احرام را در صورت وجود موانعى کند، آیا در صورتى که محصور یا مصدود شود احکام مصدود و محصور بر او جارى مى شود، یا به مجرّد حدوث این دو حالت، بدون قربانى از احرام خارج مى گردد؟
جواب: مى تواند از احرام خارج شود، ولى قربانى بر او واجب است، و اثر شرط در جهات دیگر ظاهر مى شود.
٩ – وظیفه کسی که پس ازاعمال عمره تمتع محصور شود
سؤال:هرگاه شخصى پس از انجام اعمال عمره تمتّع و خارج شدن از احرام محصور شود، و نتواند براى حج محرم گردد، وظیفه اش چیست؟
جواب: از احرام خارج شده، ولى کفایت از حجّ واجب نمى کند، و چنانچه سال اوّل استطاعت او باشد، حج بر او واجب نشده است. زیرا استطاعت بدنى ندارد.
١٠ – محرم شدن شخص مصدوم
سؤال:شخصى در مدینه مصدوم مى گردد. او را به مسجد شجره مى برند، و محرم مى شود. آیا احرام چنین شخصى صحیح است؟ در صورت صحّت، اگر نتواند مناسک عمره و حج را به جا آورد تکلیفش چیست؟
جواب: احرامش صحیح است. اگر بتواند عمره و حجّ را، هر چند با کمک نایب در طواف و سعى، انجام دهد حجّ او صحیح است، و اگر نتواند حج بجا آورد، احتیاط آن است که به حکم محصور عمل کند، و با احرام مزبور عمره مفرده هم انجام دهد.