١ – درک نکردن وقوف اختیاری مشعر برای معذور
سؤال: شخصى وقوف به عرفات و مقدارى از وقوف شبانه مشعر را درک کرده، و قبل از طلوع صبح براى بردن اثاثیه و کارهاى دیگر عمداً به منى رفته، و قصد داشته دوباره به مشعر باز گردد; ولى در منى به خواب رفته، و وقوف اختیارى مشعر را درک نکرده است. وظیفه اش چیست؟
جواب: حجّ او صحیح است، و اگر مى تواند وقوف اضطرارى روز مشعر را بجا آورد، احتیاط آن است که بجا آورد، و اگر نایب است، چون عذر مزبور قابل پیش بینى نبوده، نیابتش نیز صحیح است.
٢ – نیت وقوف در مشعر
سؤال: آیا براى وقوف در مشعر یک نیّت کافى است، یا براى وقوف از شب تا طلوع صبح یک نیّت، و براى وقوف پس از طلوع صبح تا طلوع آفتاب نیّت دیگرى لازم است؟
جواب: یک نیّت براى همه کافى است.
٣ – وقوف اضطراری در مشعر برای خدمه ای که نایب شده
سؤال: آیا وقوف اضطراری در مشعر به همراه مضطرین و خانم ها و زدن سنگ در شب عید قربان برای خدمه کاروان که قبول نیابت کرده جایز است؟
جواب: وقوف اضطراری مانعی ندارد ولی زدن سنگ را به روز موکول کند؛ و اگر بتواند خانم ها را در منی اسکان دهد و خودش بین الطلوعین به مشعر بازگردد.
٤ – عدم وقوف خدمه در مشعر
سؤال: شب عید کارکنان کاروانها بعد از نصف شب با خانمها به منى مى روند و دوباره به مشعر باز نمى گردند، آیا کفّاره دارد و حجّشان صحیح است؟
جواب: چنانچه براى راهنمایى و اداره وضع آنها لازم است با آنها بروند مانعى ندارد و کفّاره هم لازم نیست.
٥ – همراهی شوهر با همسر در خروج از مشعر
سؤال: در شب عید بعد از نیمه شب زنان را به منى مى برند، آیا مردى که با زنش در آن گروه است مى تواند با زنش به منى برود؟
جواب: اگر ضرورتى داشته باشد که همراه همسرش باشد جایز است و الاّ جایز نیست.
٦ – اعتبار حدود عرفات و مشعر و منی
سؤال: آیا حدودى که براى «عرفات» و «مشعر» و «منى» مشخّص شده، و علاماتى که نصب کرده اند، جهت مناسک حج اعتبار دارد؟
جواب: آرى معتبر است.
٧ – آگاهی از وقوف در غیر محل مشعر الحرام پس از گذشت وقت
سؤال: عدّه اى از حجّاج در شب دهم ذیحجّه از عرفات عازم مشعر مى شوند، در بین راه از افرادى که آنجا هستند مى پرسند: «مشعر کجاست؟» جواب مى دهند: «همین جاست». آنها اطمینان پیدا مى کنند که آنجا مشعر است، و قصد وقوف مى کنند. پس از گذشتن وقت وقوف اضطرارى مشعر معلوم مى شود که آنجا مشعر نبوده است، تکلیف آنها چیست؟
جواب: حجّ آنها صحیح است.
٨ – ترک وقوف اختیاری مشعر به توصیه مدیر کاروان
سؤال: اگر مدیر کاروان به یکى از حجّاج بگوید: «درک وقوف اختیارى مشعر براى شما مشکل است». و آن شخص به این سخن اعتماد پیدا کند، و وقوف اختیارى را ترک نماید، آیا به حجّ او اشکالى وارد مى شود؟
جواب: در فرض سؤال اشکالى ندارد.
٩ – ترک وقوف اختیاری مشعر برای جاهل
سؤال: کسى که نمى دانسته وقوف اختیارى مشعر بین طلوع صبح و طلوع آفتاب است، و آن را ترک کرده، ولى وقوف اضطرارى را انجام داده است، وظیفه اش چیست؟
جواب: در صورتى که جاهل قاصر بوده نه مقصّر، مانعى ندارد.