1- طواف و سعی از طبقه دوم برای معلولین
سؤال: أخیراً مأمورین سعودى مانع طواف افراد معذور (که با ویلچر طواف مى کنند) در طبقه همکف مى شوند. طواف چنین اشخاصى در طبقه بالا چه حکمى دارد؟ اگر نماز طواف و سعى را هم در همان طبقه بجا آورند چه صورت دارد؟
پاسخ: در فرض سؤال طواف آنها در طبقه بالا اشکالى ندارد. و در مورد نماز طواف و سعى، اگر اجازه ندهند از پایین انجام گیرد، یا اجازه مى دهند ولى مشقّت و عسر و حرج دارد، آن هم اشکالى ندارد.
2- نیابت از کسی که یک پای او قطع شده
سؤال: شخصى که یک پاى او قطع شده به نیابت از دیگرى به حج آمده است، آیا نیابت او صحیح است؟
پاسخ: نیابت او مانعى ندارد.
3- حج کسی که کیسه بول همراه دارد
سؤال: با توجّه به این که همراه خود کیسه مخصوص بول دارم و چون با حرکت بدن بول خارج مى گردد براى طواف و نماز طواف چه کنم؟
پاسخ: یک وضو براى طواف و یک وضو براى نماز کافى است
4- وظیفه بیمارانی که نمی توانند لباس احرام خود را پاک نگهدارند
سؤال: اینجانب به علّت قطع نخاع و عدم کنترل بول و مشکلات دیگر، نمى توانم بدن و لباس احرام خود را پاک نگهدارم، وظیفه ام چیست؟
پاسخ: آن مقدار که مى توانید محافظت کنید، و آنچه موجب عُسر و حرج است اشکالى ندارد.
5- وظیفه مسلوس نسبت به طواف و نماز آن
سؤال: وظیفه مسلوس (کسى که بى اختیار قطرات بول از او خارج مى شود) نسبت به طواف و نماز طواف چیست؟
پاسخ: اگر در زمان خاصّى بیماریش تخفیف پیدا مى کند، به گونه اى که مى تواند در آن زمان طواف و نماز طواف را با وضو و بدنِ پاک به جا آورد، باید این اعمال را در آن زمان انجام دهد و اگر چنین وقتى ندارد، در صورتى که زحمت زیادى نداشته باشد، هر بار که وضویش باطل شد تجدید وضو کند، و اگر زحمت زیاد دارد، براى طواف یک وضو، و براى نماز هم یک وضو مى گیرد، و نایب گرفتن لازم نیست.
6- وظیفه محرمی که مبتلا به خروج ریح است
سؤال: مُحرمى که مبتلا به خروج ریح است (یعنى مرضى دارد که نمى تواند از خارج شدن باد جلوگیرى کند) و در طول سال شاید یکى دو ماه بیماریش تخفیف پیدا کند، ولى نوعاً به فاصله یکى دو دقیقه وضویش باطل مى شود، تکلیفش چیست؟
پاسخ: چنانچه نتواند در اثناء طواف وضو بگیرد، یا این کار زحمت زیاد داشته باشد، مى تواند براى طواف به یک وضو اکتفا کند، و براى نماز طواف وضوى دیگرى بگیرد. هر چند در اثناء طواف و نماز، وضویش باطل شود، و نیازى به نایب گرفتن نیست.
7- نائب گرفتن برای افراد سالخورده که سَلَسِ بول دارند
سؤال: پیرمردى سَلَسِ بول دارد و خود را براى طواف از تنجیس لباس و مسجد حفظ نمى کند و به راهنمایى و ارشاد دیگران توجه ندارد; آیا مى تواند براى طواف نایب بگیرد؟
پاسخ: باید نایب بگیرد.
8- وظیفه مبطون در طواف و نماز آن
سؤال: مدّتى است، که به علّت بیمارى و در اثر عمل جرّاحى، مبطون هستم و خروج مدفوع را احساس نمى کنم. بدین جهت از کیسه مخصوصى استفاده نموده، و براى وضو و نماز طبق رساله عمل مى کنم. با توجّه به این که سال آینده، انشاء الله، به زیارت خانه خدا نائل مى شوم، وظیفه ام در رابطه با مراسم حج چیست؟
پاسخ: چنانچه زمانى باشد که بتوانید طواف و نماز طواف را بدون خروج آن انجام دهید، باید همان زمان را انتخاب نموده، و اعمالتان را انجام دهید و اگر چنین چیزى امکان پذیر نیست، و به هیچ وجه خروج آن را احساس نمى کنید، طواف را با یک وضو، و نماز طواف را با وضوى دیگر انجام دهید.
9- وظیفه کسی که در خلال سعی بیمار شده و قادر به ادامه اعمال نیست
سؤال: شخصى در دور پنجم سعى عمره مفرده بیمار شده، و نتوانسته اعمال عمره را به پایان برساند. بیمارى اش شدّت یافته، و به ایران منتقل مى شود، و پس از بهبودى نتوانسته به مکّه بازگردد، وظیفه او چیست؟
پاسخ: در صورتى که خودش نتواند به مکّه بازگردد، شخصى را نایب مى کند که سعى ناتمام او را تمام نموده، و سپس آن را اعاده نماید، و بعد از آن به منوب عنه اطّلاع دهد تا تقصیر کند، و نایب پس از تقصیر منوب عنه طواف نساء و نماز آن را انجام مى دهد.
10- نجاست لباس احرام برای بیماران
سؤال: این جانب به علّت قطع بودن نخاع و عدم کنترل بول و... نمى توانم بدن و لباس احرام خود را پاک نگهدارم، وظیفه ام چیست؟
پاسخ: آن مقدار که مى توانید محافظت کنید و آنچه موجب عسر و حرج است اشکالى ندارد.
11- رمی جمرات در شب برای معذورین
سؤال: براى امثال من رمى جمرات در روز مقدور نیست، آیا در شب مى توانیم رمى جمرات کنیم و در صورت مثبت بودن، آیا همراهان من هم مى توانند در شب رمى جمرات کنند؟
پاسخ: مى توانید در شب رمى کنید امّا همراهان اگر توانایى دارند در روز رمى کنند.
12- رمی جمرات افراد دارای عذر در شب دوازدهم
سؤال: افراد پیر و داراى عذر را بعد از نیمه شب دوازدهم از منى به جمرات آورده، اعمال فردا را انجام مى دهند و سپس به مکّه برده شده و اعمال بعدى را همان شب انجام مى دهند و غیر داراى عذر نیز چنین کرده اند جز انجام رمى جمرات که فردا براى انجام آن بازگشته اند، آیا اعمال آنها درست است؟
پاسخ: انجام دادن اعمال مکّه (طوافین و سعى) براى غیر داراى عذر در شب دوازدهم بلکه در شب یازدهم بعد از نیمه شب نیز جایز است.