احرام بچه كوچك
سؤال: حكم پسر بچهى دو و نيم ساله كه قصد بردن ايشان به عمره مفرده را داريم از لحاظ انجام اعمال و پوشيدن لباس احرام چگونه است؟
پاسخ: محرم نمودن کودک غير مميز، توسط ولى او مستحب است؛ به اينگونه که به او لباس احرام بپوشاند؛ و نيّت کند که «اين طفل را محرم مىکنم براى حج» يا «اين طفل را مُعْتَمِرْ مىکنم به عمره تمتع»؛ و اگر ممکن باشد، تلبيه را به او تلقين کند، و گرنه خودش به جاى او بگويد؛ و بايد وظايف و اعمال را مطابق وظيفه انجام دهد، وگرنه در بعض صور، طفل در احرام باقى مىماند و تا تدارک نکند، نمىتواند ازدواج نمايد.
سرايت مستحبات مکه به ساير اماکن
سؤال: يکى از مستحبات مکّه، تلاوت قرآن و ختم آن است، آيا براى کسى که اعمال حج بهجا مىآورد و در روز عرفه و ايام تشريق تلاوت قرآن را در عرفات و مشعر و منا ادامه مىدهد، همان استحباب وجود دارد، يا خصوص شهر مکّه است؟
پاسخ: اختصاص به شهر مکّه دارد.
مصرف قسمتى از کفّاره محرمات احرام
سؤال: در هنگام احرام در انجام عمره، من در روز زير سايه سفر كردم. لذا از والدينم خواستم كه كفاره بدهند. آنها هم براى كفاره، حيوانى را خريدارى كردند. مقدارى از گوشت را به خويشاوندان، مقدارى را هم براى خودشان و باقيمانده را هم براى نيازمندان در نظر گرفتند. آيا اين درست است؟
شرايط و وضعيت تقسيم گوشت گوسفند به عنوان كفاره چيست؟ يعنى به چه كسى و چه مقدار بايد داد؟
پاسخ: کفاره محرمات احرام را تماماً بايد به فقير شرعى تسليم نمايد و تقسيم لازم نيست بلکه مىتوانند همه را به يک فقير هم بدهند و کفارهاى که مقدارى از آن را براى خود برداشته و مقدارى هم به خويشاوندان تعارف کردهاند کافى نيست.
تکرار عمره
سؤال: آيا مى توان در حج براى احتياط در يک ماه براى خود دو بار عمره انجام داد؟
پاسخ: مانع ندارد.
خمس پول ثبت نامى
سؤال: هم اكنون كسانى كه قصد تشرّف به حج يا عمره را دارند، بايد براى حفظ نوبت، مبلغ مقرّرى را به بانك بسپارند كه اين مبلغ مطابق قرارداد مضاربه است و سودى نيز به آن تعلّق مىگيرد و زمانى كه پس از حدود سه سال، نوبتِ تشرّف آنها فرا مىرسد، اصل پول و سود آن را دريافت مىكنند و به سازمان حج و زيارت مىسپارند و به عمره يا حج مشرف مىشوند. حال با توجّه به اينكه سپردن پول به بانك مقدّمه رفتن به عمره يا حجّ است و چنانچه كسى اين پول را به بانك نسپارد نوبتى را براى رفتن به عمره و يا حج نخواهد داشت و اكنون طريق رفتن به حج نيز همين است، آيا به اصل پول و سود آن خمس تعلّق مىگيرد يا نه؟
پاسخ: در فرض مرقوم، اگر در همان سالِ خمسى سپردهگذارى به حج مىرود، خمس ندارد، ولى اگر نوبت حج او پس از آن سال خمسى است، به اصل پول خمس تعلق مىگيرد و سود آن از منافع سال وصول مىباشد.
تحيّت مسجدالحرام
سؤال: تحيّت مسجدالحرام، نماز است يا طواف کعبه؟
پاسخ: طواف است.
معيار کثيرالشک در طواف و رمى
سؤال: معيار کثيرالشک در تعداد دورهاى طواف و تعداد ريگهاى رمى چيست؟ و عدم اعتنا به چنين شکى به چه معناست، آيا بنا بر اقل بگذارد يا اکثر؟
پاسخ: معيار کثيرالشک در طواف عرفى است و به همان معنايى است که براى کثيرالشک در نماز بيان شده است و اما کثيرالشک در رمى حکم خاصى ندارد و در صورت شک در عدد انداختن بايد آنقدر بيندازد تا علم پيدا کند.
پرداخت خمس اموال دخيل در حج
سؤال: آيا براى صحّت اعمال عمره و حج ـ براى کسى که حسابرسى خمس ندارد، پرداخت خمس لباس احرام و لباسى که در طواف و نماز طواف مىپوشد، کفايت مىکند يا بايد حسابرسى تمام اموال صورت گيرد؟
پاسخ: در فرض سؤال پرداخت خمس براى اموال مذکور و همچنين براى پولى که براى قربانى مىپردازد، کفايت مىکند.
استحباب غسل ورود به مسجدالحرام
سؤال: آيا استحباب غسل ورود به مسجدالحرام تنها براى قادم و کسى است که اعمال عمره بجا مىآورد يا براى هر مرتبه رفتن به مسجدالحرام نيز مستحب است؟
پاسخ: اختصاص به ورود اول ندارد.
خارج شدن از شهر مکه و منى در ميان اعمال
سؤال: خارج شدن از شهر مکه و منى، مثلاً رفتن به جدّه، مدينه يا طائف در موارد ذيل چه حکمى دارد؟
الف: پس از اعمال روز عيد قربان پيش از اعمال مکه.
ب: در روز يازدهم پس از رمى جمرات.
ج: پس از بيتوته نيمه اول شب يازدهم يا دوازدهم.
د: پس از اعمال ايام تشريق، پيش از اعمال مکه.
پاسخ: در همه صور ياد شده بىاشکال است ولى بايد خروج به نحوى باشد که بتواند مناسک باقيمانده را در وقت خودش انجام دهد.
پيدا شدن غير عمدى موى زن مُحرم
سؤال: حج زنى که براى باز نگه داشتن صورت در حال احرام تلاش مىکرده و بدون اينکه خود بداند کمى از موهايش ديده مىشده قبول است؟
پاسخ: حج صحيح است و إن شاء الله خداوند قبول مىکند.
اعمال حج شخص مبطون
سؤال: شخصى که بطور مداوم از معدهاش باد خارج مىشود و وضويش باطل مىگردد در صورتى که بخواهد محرم شده و اعمال عمره يا تمتع را انجام دهد وظيفهاش چيست؟
پاسخ: اگر نمىتواند وضوى خود را در طواف حفظ کند و تجديد وضو بين طواف هم حرجى است براى هر طواف و نماز يک وضو بگيريد.