رمی جمرات
رمى ديوار جمره خارج از منى
سؤال: با توسعه اخير جمرات، اگر قسمتى از ستون (ديوار 24 مترى) جمره عقبه، خارج از منى باشد، با فرضِ صدقِ جمره بر مجموع ديوار، آيا رمى آن قسمت صحيح است؟
پاسخ: در صورت يقين به خروج قسمتى از جمره توسعه يافته از منى، احوط رمى نقطهاى از قسمتى است که از منى خارج نيست.
رمى جمرات جديد
سؤال: اطلاعات حكايت از آن داردكه ستون قبلى جمرات در طبقات پايين و بالا در هرجمره به صورت ديوارى به طول 25 متر و عرض يكمتر ساخته شده است كه تشخيص محلّ قبلى ستونها و ايستادن در آن محلّ پرازدحام براى تشخيص آن، كارى دشوار و يا غيرممكن است، از اين رو خواهشمند است بفرماييد تكليف حجاج در رمى جمرات چيست؟
و آيا رمى تمامى ديوار 25 مترى كفايت مىكند يا خير؟
پاسخ: اگر مىتواند بدون عسر و مشقّت، به آنچه در محلّ ستون قبلى قرار دارد رمى كند، واجب است به آن رمى نمايد. و اگر جستجو از محل آن و رمى به آن مستلزم عسر و مشقّت است به هر نقطهى آن ديوار رمى كند مجزى است. انشاء اللّه.
نيابت در رمى
سؤال: كسى كه بعد از ظهر عيد قربان كه جمره عقبه خلوت است، خودش قادر است رمى كند، آيا مىتواند براى رمى در صبح عيد نايب بگيرد؟ در صورتى كه بخواهد خودش هنگام عصر رمى كند موفق به قربانى در روز عيد نمىشود، آيا براى اينكه بتواند روز عيد قربانى كند مىتواند صبح براى رمى جمره نايب بگيرد؟ با اينكه عصر شخصاً قادر بر آن است؟
همچنين كسى كه چندين سال صبح روز عيد براى رمى نايب گرفته با اينكه عصر خودش قادر به رمى بوده است اكنون تكليفش چيست؟
پاسخ: با فرض تمكّن از رمى در ساعتى از روز ولو در ساعات عصر، نايب گرفتن صحيح نيست. ولى اگر مأيوس از برطرف شدن عذر تا آخر روز بود و نائب گرفت براى رمى، و اتفاقا عذرش بعد از عمل نائب برطرف شد، عمل نائب مجزى است، و اعاده بر او لازم نيست. و نسبت به سالهاى گذشته اگر نائب گرفتن به نحو غير صحيح بوده، بايد تدارك كند.
رمى در شب عيد براى بانوان
سؤال: با توجه به اينکه بانوان مىتوانند رمى روز دهم را شب انجام دهند، آيا حتماً بايد شب عيد باشد يا شب يازدهم نيز جايز است و در فرض جواز در صورتى که زن در اعمال حج نايب ديگرى باشد، چه صورت دارد؟
پاسخ: در صورت تمکن بايد در همان شب عيد رمى جمره عقبه نمايد، مخصوصاً اگر حج او حجّ نيابى باشد و تأخير تا شب يازدهم صحيح نيست، ولى اگر در روز دهم يعنى روز عيد رمى جمره عقبه نمايد، اشکال ندارد.
مخلوط شدن ريگ رمى شده با ريگهاى بکر
سؤال: هنگام رمى يا پيش از آن، يک ريگ مستعمل در کيسه ريگ ما مىافتد و با ريگهاى بکر مخلوط و مشتبه مىشود. آيا همين که هشت ريگ به جمره بزنيم که يکى از آنها احتمالاً ريگ مستعمل است کافى است؟
پاسخ: با حصول يقين به تحقق رمى باريک بکر، رمى او صحيح و مجزى است.
قربانی
ترتيب اعمال منى
سؤال: آيا در اعمال روز عيد قربان، ترتيب شرط است و آيا مىتوان قربانى را قبل از رمى جمره عقبه انجام داد، براى معذور و غيرمعذور چه حكمى دارد؟
پاسخ: به احتياط واجب بايد ذبح پس از رمى جمره عقبه انجام شود.
انجام قربانى حج بطور همزمان در ايران
سؤال: آيا مىتوانيم قربانى مراسم حج را توسط نماينده خودمان در ايران به صورت همزمان انجام دهيم يعنى از مکه به صورت تلفنى به نماينده خودمان در ايران وکالت بدهيم که از جانب ما قربانى را در ايران انجام دهد؟
پاسخ: نمىتوانيد، يعنى چنين قربانى مجزى نيست.
شرايط قربانى
سؤال: احتراماً به استحضار مىرساند همانگونه كه مستحضريد يكى از شرايط هدى آن است كه لاغر نباشد، از طرفى نژاد گوسفندان به لحاظ تغيير محل جغرافيا متفاوت مىباشد، در اين صورت لاغرى و چاقى متناسب با نژاد آن سنجيده مىشود.
حال بفرماييد لاغرى به حسب نژاد سنجيده مىشود يا حتماً مىبايست درشت باشد؟
پاسخ: بزرگى و كوچكى گوسفند دخالت ندارد، چاقى و لاغرى هر گوسفندى به ملاحظه خودش محاسبه مىشود كه علاوه بر شرايط سنى و عدم نقص اعضاء بايد لاغر نباشد.
حدود مِنى
سؤال: حدّ مِنى آيا جمره عقبه است يا خود عقبه که گردنه بزرگى است؟
پاسخ: بايد از اهل خبره ثقه استعلام شود ولى به نحو کلّى حدود مشاعر از عرفات و مزدلفه و منى مبنى بر مداقّه نيست ترتيب اثر بر آنچه که در نظر عرف از مشاعر ذکر شده محسوب است کفايت مىکند و ظاهر صحيحه معاوية بن عمار خروج وادى محسّر و عقبه از مِنى است، که مِنى بين عقبه و وادى محسّر است.