انهار
انهار
مطالب خواندنی

حکم قسم هایم مرجع تقلید آیةالله العظمی جوادی آملی (مدّظلّه)

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سوال سلام قبلا خیلی قسم دروغ خوردم چطوری جبرانش کنم؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی (مدظله)
جواب: بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
وَٱلسَّلَامُ عَلی عِبادِالله
قسم دو نوع است:
{} قسم به خداوند متعال.
{} قسم به قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) و آقا ابوالفضل العباس (علیه السلام) و…
قسم؛ اگر عاقلِ بالغ، از روی اختیار و اراده باشد و از روی ناراحتی و اجبار نباشد کفاره دارد.
کفاره قسم مطابق با فتوای حضرت آیةالله العظمی جوادی آملی یکی از سه چیز هست:
۱- یا یک بنده آزاد کند.
۲- یا به ۱۰ فقیر طعام دهد.
۳- یا ۱۰ فقیر را بپوشاند.
و اگر هیچ شکل را نتواند انجام دهد باید برای هر قسم سه روز پی در پی روزه بگیرد.
چند نکته:
نکته ۱:
البته برخی از مراجع می‌فرمایند کفاره قسم مانند کفاره روزه ی عمد است یعنی برای هر قسم یا به ۶۰ فقیر طعام دهد یا شرط فقیر را بپوشاند یا دو ماه روزه بگیرد که یک ماه و یک روز آن باید پی در پی باشد اما مرجع تقلید شما یعنی حضرت آیةالله العظمی جوادی آملی مانند برخی دیگر از مراجع کفاره‌اش آن است که بیان شد.
نکته ۲:
قسم خوردن به قرآن و اهل بیت (علیهم السلام) و آقا ابوالفضل العباس (علیه السلام) کفاره ندارد اما به دلیل آنکه قسم خوردن به مقدسات موجب ‌احترامی می‌شود و به قسم عمل نمی‌شود باید توبه و استغفار شود وانگهی طبق احکام شرعی قسم اگر راست باشد کراهت دارد و اگر دروغ باشد حرام است که البته شامل اینجا هم می‌شود.
نکته ۳:
اگر تعداد قسم‌هایی که خورده‌اید فراموش کرده باشید حداقل مقداری را که می‌دانید از آن کمتر نیست باید کفاره آن مقدار را حساب کنید و پرداخت کنید {در جایی که باید کفاره بدهید} و علاوه بر دادن کفاره مجموع قسم‌ها برای قسم‌های احتمالی توبه و استغفار کنید.
نکته ۴:
یکی از عادات زشتی که برخی از مومنین دارند این است که بلافاصله برای انجام کاری یا ترک کاری؛ قسم می‌خورند و البته معمولاً این قسم‌ها را بعد از هیجانی شدن و تقریباً ناراحت شدن انجام می‌شود و این گونه قسم‌ها نباید تبدیل به عادت روزمره مومنین شود زیرا قسم حتی اگر راست باشد دارای عوارضی هست که بهتر است حتی المقدور و در صورتی که ناچاری پیش نیاید ترک شود.
میگویند: شخصی مزاحم یکی از معصومین (علیهم السلام) شد و ادعا کرد که از تو طلب دارم در حالی که طلب نداشت و کار به محکمه کشیده شد قاضی به معصوم (علیه السلام) گفت: قسم بخور بدهکار نیستی معصوم (علیه السلام) گفت قسم نمی‌خورم و مبلغی را که این شخص ادعا می‌کند به او پرداخت می‌کنم.
و این عمل معصوم (علیه السلام) دلیل بر آن است که حتی در مواردی که حق با انسان باشد باید به حرمت مقدسات از قسم خوردن اجتناب کرد. یاحقّ.


تاریخ به روزرسانی: دوشنبه, ۲ تیر ۱۴۰۴

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -