استفتائات پزشکی- آیت الله العظمی نوری مدظله
تلقیح
سؤال903 - کودکانی که در دستگاه مصنوعی یا دستگاه آزمایشگاهی به وجود آیند، از نظر شرعی چه ارتباطی با صاحبان نطفه و تخمک دارند؟ (صاحب نطفه و صاحب تخمک زن و شوهر باشند یا نباشند)
پاسخ: در صورتی که زن و شوهر باشند بچه بوجود آمده فرزند صاحبان نطفه و تخمک میباشند و تمام احکام پدر و مادری و فرزندی بر آنان مترتّب است و در صورتی که از غیر زن و شوهر باشند صاحبان نطفه و تخمک بمنزله پدر و مادر فرزند به وجود آمده میباشند، مگر مسأله توارث که از یکدیگر ارث نمیبرند.
سؤال904 - آیا تخمدان زن نامحرم را به زن عقیم با عمل جراحی پیوند زدن و با اسپرم شوهر زن عقیم به منظور بچه دار شدن تلقیح نمودن اشکال دارد؟
پاسخ: در صورتی که ضمن عمل جراحی مرتکب حرامی نشوند اشکال ندارد.
سؤال905 - با توجه به این که از نظر علمی هر گاه مردی فوت نماید، تا مدّت محدودی میتوان نطفه او را به رحم زن منتقل کرد و وی را باردار نمود؛ بفرمائید:
الف: انتقال نطفه زوج پس از مرگ به رحم زوجه چه حکمی دارد؟
پاسخ: در صورتی که مستلزم کار حرامی نباشد جایز است.
سؤال906 - عدهای از بیماران زن به علّت اشکال در تخمدانها و یا موارد مربوط به آن قادر به تخمک سازی و یا آزاد نمودن تخمک جهت لقاح نیستند و در نتیجه نازا میباشند، در حالی که رحم آنها اشکالی ندارد و میتوانند جنین نگهداری نمایند آیا همسر این زن میتواند زنی را صیغه کند و تخمکش را با اسپرم خودش ممزوج کند و جنین حاصله را به رحم زن دائمی منتقل کند؟
پاسخ: اگر همراه با کار حرامی نباشد اشکال ندارد.
سؤال907 - دکتر متخصص تشخیص داده است؛ نطفه زنی ضعیف است و باید با نطفه زن دیگر تقویت شود تا بچه دار شود آیا این عمل جایز است و اگر بچهای به دنیا بیاید به کدامیک از دو زن ملحق است؟
پاسخ: اگر شوهر هر دو زن یکی باشد در صورتی که همراه کار حرامی نباشد اشکال ندارد و در این مورد اگر روشن شود که منشأ خلقت جنین، نطفه مرد و نطفه زن اولی است، جنین ملحق به آن دو میشود.
سؤال908 - اگر مرکزی وجود داشته باشد برای نگهداری اسپرم مردها و در صورت نیاز اگر مردی نازا باشد این اسپرمها را به همسر او تزریق کنند تا صاحب فرزند شود از نظر اسلام چه حکمی دارد؟ و اگر فرزندی متولّد شد متعلّق به کیست؟ و از چه کسی ارث میبرد؟
پاسخ: تزریق نطفه مرد اجنبی به زن دیگر جایز نیست.
سؤال909 - تلقیح نطفه یا اسپرم زوج در رحم زوجه از طریق شوهر یا پزشک معالج جایز است یا خیر؟
پاسخ: از طریق شوهر اشکال ندارد.
سؤال910 - اگر نطفه مردی (زوج) با تخمک زوجه بعد از ترکیب در رحم اجاره یا عاریهای (زن دیگری غیر از صاحب تخمک) پیوند شود و جنینی در رحم اجارهای یا عاریهای رشد کند و متولّد شود، شرعاً جایز است یا خیر؟ و چه رابطهای از نظر نسبت و آثار حقوقی و شرعی با صاحب اسپرم و تخمک و صاحب رحم اجارهای یا عاریهای و فرزندان وی و یا شوهرش دارند؟
پاسخ: در صورتی که این عمل توسط شوهر و در رحم زن دوّمش انجام شود اشکال ندارد و در این صورت اگر ثابت شود که نطفه زن و مرد موجب تکوّن فرزند شده باشد فرزند ملحق به آن دو است و تمام احکام ارث و غیره بر آنان مترتّب میباشد.
سؤال911 - آیا بارور کردن مصنوعی زن یا وارد کردن منی مرد غریب (نامحرم) به داخل رحم زنی که همسرش مرد نازا است، بطریق تزریق یا طرق دیگر جایز است؟
پاسخ: اگر از نطفه شوهرش باشد در صورتی که همراه کار حرامی نباشد، جایز است ولی اگر از مرد نا محرم باشد جایز نیست.
سؤال912 - بر فرض اینکه تلقیح مصنوعی انجام شد و زن آبستن گردید و بچه دار شد آیا این بچه مال شوهر این زن است؟
پاسخ: اگر از نطفه شوهرش باشد بچه متعلق به آن زن و شوهر است و در صورتی که از نطفه نا محرم باشد و هر دو عالم باشند، بچه متعلق به هیچ کدام نمیباشد.
سؤال913 - نوزادی که به واسطه تلقیح بوجود میآید از لحاظ نسبت چه حکمی خواهد داشت؟ و آیا احکام ارث بر آنها جاری خواهد شد؟
پاسخ: از جواب سؤال بالا روشن شد.
سؤال914 - در جایی که این عمل بطور شبهه صورت گرفته باشد مثل جایی که زن گمان کرده نطفه از شوهر خودش بوده و مرد گمان میکرد که زنی که نطفه وارد رحم او شده، همسر واقعی او میباشد در حالیکه اینطور نبوده در این فرض آیا احکام اولادی بر فرزندی که به دنیا خواهد آمد، جاری میشود؟
پاسخ: حکم وطی به شبهه را دارد و فرزند متعلق به آنان است و تمام احکام فرزندی بر آن مترتب است.
سؤال915 - اگر فرض شود علم در آینده آنقدر پیشرفت کند که اسپرم مرد را بگیرند و در رحم مصنوعی (دستگاه تولید نوزاد) پرورش دهند در این صورت حکم آن چه صورتی خواهد داشت؟
پاسخ: این فرزند متعلق به پدر است.
سؤال916 - اگر علم تا آنجا پیشرفت کند که اسپرم و نطفه را از دانهها و محصولات نباتی و مانند آن بگیرند و به زن تلقیح کنند و نوزاد مصنوعی به عمل آورند در اینصورت کودک به چه کسی متعلق میشود؟
پاسخ: این فرزند متعلق به مادر است.
سؤال917 - اگر نطفه و اسپرم را از فرآوردههای نباتی تهیه کنند و آن را در رحم مصنوعی پرورش دهند و از آن کودکی بعمل آورند چنانچه فرض شود بشر موفق به چنین تولیدی گردد نوزاد به چه کسی ملحق میشود؟
پاسخ: متعلق به هیچ کس نمیباشد.
سؤال918 - نسبت کودکان مصنوعی به یکدیگر چگونه است؟ وضعیت تزویج آنها با یکدیگر و ارث بری آنها چگونه است؟
الف: نسبت یک دختر و یک پسر که از اسپرم مرد در رحم مصنوعی پدید آیند؟
پاسخ: آن دو برادر و خواهر پدری میباشند و از یک دیگر ارث میبرند و با یکدیگر نمیتوانند ازدواج نمایند.
ب: نسبت یک دختر و یک پسر که از نطفه مصنوعی در رحم زن کشت شده است؟
پاسخ: برادر و خواهر مادری هستند و احکام آن از جواب قبل معلوم شد.
پاسخ: اگر یک دختر و یک پسر از نطفه مصنوعی و در رحم مصنوعی پدید آیند؟
پاسخ: هیچ نسبتی بهم ندارند و میتوانند با یکدیگر ازدواج نمایند.
|