انهار
انهار
مطالب خواندنی

رد مظالم

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سوال با سلام. سوال اول: سال قبل تقریبا مقدار ۳۰۰ هزار تومان از کیف مادرم برداشتم و ایشان متوجه نشد. الان برای آنکه در آن دنیا گرفتار نباشم می خواهم آن پول را برگردانم ولی نمی خواهم ایشان بداند که چنین کاری کردم آیا می شود این مبلغ را به عنوان رد مظالم به فقیر بدهم؟
سوال دوم: در زمان مدرسه مداد و خط کش یکی از دوستانم پیشم مانده آیا می توانم مبلغی را برای جبران آن به فقیر رد مظالم بدهم؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
 
جواب:بسم الله الرحمن الرحیم
و السلام علی عبادالله الصالحین و علیکم و رحمةالله
وقت بخیر و تشکر از اعتمادتان به «سایت انهار».
{پاسخ سوال اول} پولی که صاحب آن شناخته شده است باید به خودش داده شود و نمی توان به عنوان رد مظالم به فقیر صدقه داد بله اگر صاحبش شناخته نشود باید با اجازه مرجع تقلید تان به فقیر صدقه داده شود.
بنابراین پولی را که از مادر برداشته اید باید به خود ایشان برگردانید و البته بنابر احتیاط به قیمت روز و رعایت نرخ تورم حساب کنید.
زیرا ۳۰۰ هزار تومان در آن زمان قیمتش بیش از الان است یعنی با ۳۰۰ هزار تومان در آن سالی که پول را برداشته اید چه مقدار طلا می شده بخرید الان همون مقدار طلا را ملاحظه و قیمت کنید.
اگر خجالت میکشید که به مادر بگویید این پول مال شما هست می توانید پول را به نرخ روز حساب کنید و به حساب ایشان واریز کنید یا بهتر است به ایشان بدهید و بگویید کسی این پول را برای شما داده.
البته به نظر بنده بهتر است صادقانه به خود مادرتان بگویید که بنده چنین کاری کرده ام و الان پشیمان شده ام و آمده ام از شما طلب حلالیت کنم زیرا نه می خواهم در قیامت پاسخگوی دِینی باشند که به گردن من باقی مانده است؛ این کار شما موجب می‌شود که به احتمال قوی مادرتان شما را حلال کند و ببخشد و حتی باطناً از اینکه شما خداترس هستید خوشحال شود و کاملاً شما را حلال کند و حتی ممکن است خودشان نیز از این امر شما درس و عبرت بگیرد و خودش نیز اگر دِینی به گردن دارد در صدد جبران برآید و قبل از اینکه از دنیا برود هدایت شود و توبه و انابه کند و گناه خود را جبران کند.
در هر صورت مادر با بقیه مردم فرق دارد شاید اگر غریبه باشد افشا کند و سبب مزاحمت و آبروریزی برای شما شود ولی مادر به دلیل مادر بودنش نه تنها خسارت معنوی برای شما ندارد که چه بسا برای شما موجب ارج و قُرب بیشتری شود و حتی ممکن است شما را ببخشد و از پرداخت دِینی که به گردن دارید و به مادر بدهکار هستید معاف کند.
{پاسخ سوال دوم} اگر دسترسی به دوستت برای شما میسر نباشد یا نمی دانید کجا هست یا پیدا کردن او موجب عسر و حرج و مشقّت است می توانید به نیت او به فقیر صدقه بدهید.
شماره دفتر مرجع تقلید بزرگوارتان جهت سؤال و کسب تکلیف.
حضرت آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) در قم:۷۳ ۴ ۳۷- ۰۲۵

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

 




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -