سؤال144:در صورتي كه پدر و برادران دختري او را شهر دهند و از وجود عيبي از قبيل پيسي،سوختگي و كچلي آن دختر مطلع باشد اما به شوهر نگويند آيا مجرد كتمان عيب تدليس مي باشد يا خير؟و برفرض تدليس آيا مدلِّس خود دختر است يا بستگان او؟ و آيا مدلّس ضامن مهر مي باشد يا خير؟ و بر فرض ضمان مدلَّس اگر طلاق به عهدهٔ مدلَّس مي باشد يا نه؟
جواب:مجرد نگفتن عيب تدليس نيست.
سؤال145:من پسري دارم كه در ضمن تحصيل تحت تعقيب ساواك قرار رقت،اولين باري كه به وسيلهٔ مأمورين مورد آزار و اهانت قرار گرفت خيلي غير منتظره بود به تشخيص دكتر همان ناراحتيها با عث بيماري او شده مدتي به ضعف اعصاب دچار بود پس از معالجه به تحصيل خود ادامه دا و اكنون سالم است. حال كه تصميم به ازدواج گرفته و از من خواسته كه در اين مورد اقدامم كنم آيا لازم است به خانوادهٔ دختر راجع به اين بيماري او بگويم؟البته با گفتن اين موضوع امكان دارد خانوادهٔ دختر به شك بيفتد و اين ازدواج انجام نپذيرد آيا اگر بگويم مسؤول نيستم؟
جواب:گفتن سابقه كسالت لازم نيست ولي تدليس جائز نيست.
سؤال146:شخصي كه صاحب زن وفرزند است خدعه كرده و با ارئهٔ شناسنامهٔ المثني كه در آن ثبت ازدواج نشده دختر باكرهٔ هفده ساله را خواستگاري كرده است . دختر ياد شده به داعي ازدواج با شرط ارتكازي تجرّد مرد پس از تحقيق لازم با مرد مذكور ازدواج مي كند. سپس إزالهٔ بكارت به واسطهٔ عمل زنا شويي انجام مي گيرد بعد معلوم مي شود كه مرد زن و بچه دارد با توجه ب اينكه چنانچه دختر مي انست كه آن مرد معيل است با وي ازدواج نم يكرد و با در نظر گرفتن اين جريان:
1-آيا در عدم شرط ارتكازي موجب فسخ عقد مي شود؟
2-آيا زن مي تواند با همان لحاظ تقاضاي طلاق كند؟
3-بر فرض عدم جواز فسخ آيا زن مي واند دفعةً واحدةً تقاضاي كل مهريه را بنمايد؟
4-آي اين عمل از ناحيهٔ مرد موجب تعزير نيست.
جواب:زن حق فسخ ندارد و نمي تواند مرد را به طلا ق اجبار كند ولي مي تواند تمام مهريهٔ خود را به قرار ي كه در عقد ذكر شده مطالبه نمايد و چيزي بر مرد نيست مگر آنكه تدليس كرده باشد كه در اين صورت حاكم شرع مي تواند او را مواخذه كند.