احکام طهارت
آیت الله نوری همدانی K
سوال 20 : آیا آب دوشی که معلوم نیست متّصل به کرّ بوده یا خیر ،چیز نجس را تطهیر مینماید یا خیر؟ وضوء و غسل با آن چگونه است؟
پاسخ: آب مطلقاً چیز نجس قابل طهارت را پاک میکند ووضو وغسل با آن صحیح است. تفاوت کرّ و جاری با آب قلیل در موارد دیگر - غیرآنچه که در فوق ذکر شد - میباشد مثلاً قلیل به ملاقات نجس یا متجّنس، نجس میشود ولی کر یا جاری، تا رنگ یا بوی و یا طعم آن تغییر نکند پاک است و نیز در آب قلیل، تطهیر گاهی احتیاج به تعدّددارد ولی در کرّ و جاری تعدّد لازم نیست و همچنین .
سوال 21 :بعدازنیمپخت شدن برنج (حین آبکش کردن) فضله موش در داخل برنج پیدا شد آیا با آب کشیدن پاک میشود؟
پاسخ: پاک میشود.
سوال 22 : گوشتی که از دهان سگ گرفته میشود با آب کشیدن پاک میشود یا خیر، در صورتی که از دندان سگ باقی بماند چه حکمی دارد و اگر اثرش باقی نماند چه حکمی دارد؟
پاسخ: باآب کشیدن پاک میشود چه اینکه اثر دندان باقی بماند یا باقی نماند.
سوال 23 : اگر ظاهر گندم و برنج و صابون و مانند اینها نجس شود با فرو بردن در آب کر و جاری پاک میگردد، و اگر باطن آن نجس شود چطور؟
پاسخ: اگر به اندازاهی در آب بماندکه آب کر یا جاری به باطن آن نیز نفوذ کند باطن نیز پاک میشود.
سوال 24 : اگر چیز نجس را که باید دوبار بشوید یک بار بشوید ولی مقدار آبی که یک بار میشوید بیشتر از مقدار آبی است که دوبار میشوید،آیا ان چیز پاک میشود؟
پاسخ: زیادی آب میزان نیست و در موارد لزوم تعدّد باید مراعات شود.
سوال 25 : قسمتی از منزل که نجس میشود و امکان این که آب جاری یا آب قلیل به سوی آن ریخته و از محلی خارج شود نمیباشد برای پاک شدن آن جاها به چه ترتیب باید عمل شود؟
پاسخ: اگر به وسیله آب کر تمام محل نجس شسته شود و غُساله از محل نجس حرکت کرده و رَدّ شود پاک میشود و یکی از راههایی که ممکن است این است که نقطهای را بِکَنَندو حفرهای ایجاد کنندکه غُساله به آنجا سرازیر شود و بعداًروی آن را بپوشانند.
سوال 26 : اگر دهان خونی شود، و در دهان، دندان مصنوعی طوری باشد که به دندانهای طبیعی چسبیده باشد و به هیچ طریق نشود آن را برای تطهیر از دهان بیرون آورد، نحوه تطهیرش چگونه است؟
پاسخ: بنابر احتیاط واجب حکم دندان طبیعی را ندارد که به زوال نجاست پاک شود و باید آب را در دهان بگیرد و تطهیرش کند.
سوال 27: آیا تابیدن آفتاب از پشت شیشه بر جسم نجس پاک کننده است؟
پاسخ: اگر از شیشه، مستقیم بر جسم نجس بتابد پاک کننده است.
سوال 28 : فاصله چاه آب آشامیدنی و چاه آب توالت چند متر باید باشد و آیا زمین نسفت با زمین نرم فرق دارد و یا اگر زمینی که همهاش سنگ است و چند متر از چاهی که همهاش نرم است پائینتر کنده شود به نحوی که رطوبت چاه توالت به چاه آب آشامیدنی سرایت نماید و مزه آب چاه تغییر کند نجس میشود یا خیر؟
پاسخ: نقاط زمین از جهت سِفت بودن و سفت نبودن و نیز از جهت پستی و بلندی متفاوت است و باید طوری باشد که سرایت نکند. آب چاه تا رنگ و یا بو و یا مزهاش به واسطه نجاست تغییر نکند نجس نمیشودولی مسئله تنها نجس شدن نیست و آب آشامیدنی باید پاکیزه باشد.
سوال 29 : اگر حیوان حرام گوشتی مانندگربه و غیره به چاه ببفتد و متلاشی شود آیا کشیدن آب چاه لازم است، واگر لازم است لطفاًمقدار آن را مشخص کنید، و اگر موی حیوان در چاه بماند وظیفه چیست؟
پاسخ: اگر مزه آب و یا رنگ و یا بوی آن تغییر نکرده است کشیدن آب از جاه لازم نیست و در صورتی که تغییر در صفاتی که ذکر شد به وجود آمده باشد باید آنقدر آب از چاه بکشید تا تغییر زائل شود و آب چاه صفا و رنگ طبیعی خود را باز یابد .
سوال 30 : ایا دست انسان به کافر و یا سگ و خوک خشک بخورد، بازهم نجس میشود یا باید مرطوب باشد تا دست نجس شود؟
پاسخ: اگر مرطوب باشد نجس میشود.
سوال 31 : آیا ملاقی سوم، از متنجس دوم نجس میگردد یا خیر پاک میباشد؟
پاسخ: نجس میشود هر قدر واسطه زیاد هم باشد.
سوال32 : اگر دست و صورت و لباس شخصی نجس باشد و یا بچهای که همراه او میباشد نجس باشد آیا به صاحب خانه بگوید و آیا مسئول نیست؟
پاسخ: مسئول نیست و لازم نیست به او بگوید در صورتی که با او معاشرت نداشته باشد.
سوال33 : آیا متنجس منجِّس است یا خیر؟ و آیا فرقی بین جامد ومایع نیست؟
پاسخ: متنجّس اگر با رطوبت مسریِّه با چیز دیگر ملاقات کند منجس است.
سوال34 : خواهشمندم در مورد یقین توضیح دهید،آیا یقین فقط دیدن است؟ و کسی که نابینا است چطور میتواند در مورد نجس وپاکی چیزی یقین کند؟
پاسخ: به غیر دیدن هم ممکن است یقین حاصل شود و تا یقین نکرده اجتناب لازم نیست و در این موارد اطمینان مثل یقین است.
سوال35 : آیا حیوانی که وطی میشود، یعنی انسان با آن آمیزش کند نسل آن حیوان هم نجس میشود یا خیر؟
پاسخ: نسل آن حیوان هم حرام است ولی نجس نمیشود و مدفوع آن حیوان نجس است.
سوال 36: خون لخته شده در داخل جگر و رگ گوسفند و مرغ و غیره در صورتی که بتوان آنرا جدا کرد آیا نجس میباشد یا خیر؟
پاسخ: در صورتی که موقع زبح خون به اندازه متعارف خارج شده است پاک است ولی اگر لخته خون است نباید آنرا خورد.
سوال37 : اگر قرآن نجس شود میتوان آن را شست؟
پاسخ: باید شست.
سوال38 : نظر حضرتعالی درباره طهارت یا عدم طهارت اهل کتاب چیست و بفرمایید معاشرت و دوستی و هم سفره شدن مسلمین با ایشان جایز است یا خیر؟
پاسخ: اهل کتاب یعنی یهودی و نصاری محکوم به طهارت میباشند و معاشرت با آنها اگر شخص تحت تأثیر فرهنگ آنها قرار نگیرد اشکال ندارد.
سوال39 : متأسفانه با رشد زیاد فرقه ضالّه بهائیت، مسلمین ضعیف الایمان مبتلا به معاشرت با ایشان شدهاند لطفاً بفرمائید رفت و آمد و شرکت در مراسم ایشان و دعوت آنها به مراسم خود مخصوصاً مراسم ترحیم که غالباًدر مساجد بر پا میگردد چه حکمی دارد؟
پاسخ: بهائیت محکوم به نجاست میباشند معاشرت با آنها جائز نیست و دعوت آنهابه مساجد نیز جائز نیست.
ج2
احکام طهارت
سوال 29 - اگر شخصی از مرجع خودش سؤال کرد که مثلاً: آیا برای پاک کردن شئ نجس در آب جاری فشار لازم است یا خیر؟ و آن مرجع هم جواب داد که در پاک کردن فشار لازم نیست و آن شخص هم مدّتی بر این فتوی عمل کرد امّا بعداً در رساله دید که فشار دادن لازم است و ظاهراً آن مرجع در موقع گفتن فتوی اشتباه نموده است، در این صورت وظیفه مقلد چه خواهد بود؟ و تکلیف نمازهای او چگونه است؟ با توجّه به اینکه نظر مرجع عوض نشده و همان طور که در رساله نوشته شده است میباشد و آن شخص هم میخواهد که بر تقلید آن مجتهد باقی بماند - و اگر نمیخواهد باقی بماند، و اگر چنین قصدی ندارد وظیفه چیست؟ در پایان نظر جناب عالی در مورد پاک کردن با آب جاری چیست مرقوم فرمایید؟
پاسخ: در صورتی که شما از گفته مرجع تقلید خود یقین کردید و بر اساس آن عمل نمودید ولی بعد متوجه شدید که فشارِ لباس نجس لازم است باید بر اساس آن عمل نمائید و نمازهائی را که یقین دارید با آنها خواندهاید باید در وقت اعاده و در خارج وقت قضاء نمائید و باقی ماندن شما بر فتوای آن مرجع تقلید لازم است مگر اینکه اطمینان و علم پیدا کنید که دیگری از او اعلم است و بر اساس نظر ما بنابر احتیاط واجب باید فرش و لباس و مانند اینها را طوری فشار یا حرکت دهند که آب داخل آن خارج شود.
سوال 30 - آیا آب دریا با توجه به شوری آن حکمِ آب مطلق را دارد و طهارت با آن صحیح است یا خیر؟ و کلاًّ آب شوری که قابل شرب نباشد مطلق است یا مضاف؟
پاسخ: آب دریا از جهت شوری مضاف نیست و همنیطور آب شور.
سوال 31 - آیا عفو از خون جروح و قروح مواردی را که - رطوبات خارجی وارد منطقه زخم بشود بطوریکه ورود این رطوبات لازمه معالجه و درمان باشد و این باعث متنجس شدن بخشی از بدن گردد و تطهیر آن حرجی باشد - شامل میشود یا خیر؟
پاسخ: چون این رطوبات لازمه معالجه و درمان است و تطهیر آن حرجی است مشمول عفو است.
سوال 32 - در مواردیکه علاوه بر خون جروح نجاست دیگری از قبیل بول و غائط در بخش مجروح بدن دخالت داشته باشد و تطهیر حرجی باشد عفو شامل میشود یا خیر؟
پاسخ: چون تطهیر حرجی است - میزان هم حرجِ شخص است - مشمول قاعده لاحرج میباشد.
سوال 33 - آیا الکل صنعتی که در انواع اُذکُلنها، عطرها، برخی رنگها و داروها بکار میرود پاک است یا خیر؟
پاسخ: پاک است.
سوال 34 - هر گاه سوزن و چاقو را وارد بدن انسان کنند و خارج کنند پاک است یا خیر؟
پاسخ: اگر وقت بیرون آمدن به همراه آن خون نباشد، پاک است.
سوال 35 - با توجّه به احتمال بودن لباسهای نجس آیا همه لباسشوئیهای تمام اتوماتیک از لحاظ طهارت، لباسها را پاک میکنند؟
پاسخ: اگر بعد از برطرف شدن عین نجاست به آبِ لوله وصل باشد، پاک است.
آیا آسفالت پاک کننده است ؟
سوال 36 - در صورتی که کفش یا پای فردی آلوده به نجاست باشد آیا به واسطه راه رفتن روی آسفالت پاک میشود؟ در صورتی که پاک نشود با کفش یا پای نجس وارد مسجد شدن جایز میباشد؟
پاسخ: روشن است که ورود به مسجد با ته کفش نجس که موجب نجاست مسجد شود حرام است و راه رفتن بر روی آسفالت ته کفش نجس را پاک نمیکند. البته چون احترام مسجد در هر حال باید رعایت شود، متناسب است که با کفش وارد مسجد نشد گرچه کفش طاهر باشد.
|