سؤال: آیا خدمه کاروانها برای مهیا کردن جای حجاج می توانند قبل از روز عرفه به عرفات بروند و به مکه برگردند؟
جواب: احوط این است که تا از حج فارغ نشده است از مکه معظمه خارج نشود مگر اینکه بعد از احلال از عمره تمتع در مکه به احرام حج محرم شود و با همان احرام باقی اعمال حج را بجا آورد.
سؤال: آیا در فاصله عمره تمتع و احرام حج تمتع می توان از مکه خارج شده و در صورتی که عمدا یا جهلا یا سهوا از مکه خارج شود تکلیف چیست؟
جواب: احوط ان است که تا از حج فارغ نشده از مکه معظمه خارج نشود مگر آنکه بعد از احلال از عمره تمتع در مکه به احرام حج محرم شود و بیرون رود ومراجعت نماید با همان احرام و باقی اعمال را بجااورد و هر گاه خروج از مکه ضرورت داشته باشد و خروج از مکه با احرام برای او حرجی باشد بدون احرام بیرون رود و در صورتی که همان ماه برگردد عمره اولی کافی است و در هر صورت اگر بدون احرام هم خارج شود اگر در همان ماع برگدد به حج ضرر نمی زند ولی اگر در همان ماه برنگردد باید در میقات به احرام عمره تمتع رجاءاً محرم شود و باقی اعمال عمره را بجا آورد و بعد حج بجا اورد.
سؤال: کسی که با احرام عمره تمتع در اشهر حُرم وارد مکه معظمه شد پس از اتمام عمره قصد کرد بیرون مکه یا مدینه منوره برود و در مراجعت از مسجد شجره مجددا می تواند احرام ببندد یا نه؟
جواب: احوط این است که تا از حج فارغ نشده از مکه معظمه خارج نشود مگر آنکه بعد از احلال از عمره تمتع محرم شود در مکه به احرام حج و بیرون رود و مراجعت نماید با همان احرام و باقی اعمال را بجای اورد . هر گاه خروج از مکه ضرورت داشته باشد و خروج از مکه با احرام برای او حرجی باشد می تواند بدون احرام بیرون رود پس اگر مراجعتش در همان ماه باشد عمره اولی کافی است و اگر در غیر ان ماه باشد تجدید نماید در میقات، عمره تمتع را رجاءاً و بعد از ورود به مکه معظمه باقی اعمال را بجای اورد و محل شود و بعد از ان محرم شود به احرام حج، و چون در ماه هم اختلافی است که مراد چیست؟ احوط این است که ملاحظه شود اتحاد شهر هلالی شروع در عمره اولی جایی بیرون رود از مکه و عود نماید در همان ماهی که محرم شده است به عمره تمتع و چون حج امر مهمی است خوب است این احتیاط ملحوظ گردد و الله العالم.
سؤال: آیا احتباس معتمر به عمره تمتع از خارج شدن از شهر مکه بدون احرام حج حکم تکلیفی است یا وضعی به طوری که اگر بدون احرام خارج شده و در غیر ماه عمره بدون احرام وارد شد لطمه ای به حج نمی زند و یا عمره قبلی باطل می شود؟
جواب: گرچه در فرض مسأله احرام و اعاده عمره تمتع واجب بوده لیکن موجب بطلان عمره سابقه نیست و حج بعد از ان صحیح است هر چند احرام و اعاده عمره عصیانا ترک شده.