.
نیت غسل؛ آیت الله نوری همدانی مدظله
سؤال 65 - کسی که سه غسل بر او واجب باشد: غسل جنابت، مسّ میت و غسل نذر، آیا میتواند به نیّت غسل مسّ میت، غسلی انجام دهد و این غسل از بقیّه اَغسال مُجزی باشد؟ و با فرضِ اجزاء، آیا برای نماز نیاز به وضو دارد؟
پاسخ: در صورتی که به نیّت غسل جنابت غسل کند از بقیّه غسلها مجزی است و کفایت از وضو هم میکند.
سؤال 66 - در موقع غسل ترتیبی باید نیت کند که اوّل سر و گردن و بعد سمت راست و بعد سمت چپ را یا لازم نیست که این نیّت را کند؟
پاسخ: همین اندازه که نیّت کند غسل ترتیبی انجام دهد کافی است قهراً در این نیّت ترتیب بین سر و گردن و سمت راست و چپ نهفته است.
سؤال 67 - انسانی که غسل جنابت بر او واجب است ولی میخواهد غسل مستحبی هم مانند غسل جمعه انجام دهد آیا یک غسل به نیت غسل جنابت کفایت میکند یا اینکه دو غسل باید انجام دهد؟
پاسخ: میتواند یک غسل به نیّت جنابت و جمعه بجا آورد.
سؤال 68 - با توجه به اینکه غسل جنابت به خودی خود مستحب است، اگر انسان بدون اینکه جنب باشد و فقط به عنوان غسل مستحبی غسلِ جنابت انجام دهد، میتواند بدون وضو نماز بخواند یا خیر؟
پاسخ: در فرض مذکور غسل جنابت مشروع نیست و نمیتواند بدون وضو نماز بخواند.
سؤال 69 - کسی که تا مدّتی وجوب غسل را نمیدانست و بعد از بلوغش نیز به این مسئله آگاه نشد و مثلاً جماع کرده و خیال میکرد که بعد از انزال منی غسل واجب میشود نه تنها با دخول و وسائل تحقیق هم نداشت یا ملتفت نبود که از کسی سؤال کند و مدت زیادی هم نماز خوانده و روزه گرفته و بعدها چندین بار با نیت غسل ما فی الذمه غسل را انجام داده در این صورت وظیفه نماز و روزههائی که قبل از غسل ما فی الذّمه خوانده چه خواهد بود؟
پاسخ: لازم است نمازهائی که قبل از غسل در حال جنابت انجام داده است قضا کند. و روزههای وی صحیح است.
سؤال 70 - آیا کسی که غسل جنابت یا حیض بر او واجب است میتواند با تیمم بدل از غسل به مسجد بیاید؟
پاسخ: در صورتی که تیمّم بخاطر عذر شرعی باشد نه تیمّم برای تنگی وقت میتوان با آن به مسجد رفت.
سؤال 71 - در شب شنبه میفرمایند میشود رجاء قضاء غسل جمعه را بجا آورد حال اگر شخصی آن را در شب شنبه رجاء بجا آورد آیا میتواند روز شنبه قضاء آن را بجا آورد یا خیر؟ (اعاده کند غسل را)
پاسخ: اگر در شب شنبه غسل جمعه را به صورت قضا انجام دهد کافی است.