انهار
انهار
مطالب خواندنی

احکام خمس در حج وعمره

بزرگ نمایی کوچک نمایی

 خمس سود سپرده گذاري حج 

سؤال:  امروزه وقتي نوبت عزيمت به حج يا عمره مي‌شود، مبالغي به عنوان سود سپرده‌گذاري تعلق مي‌گيرد، حال سؤال اينجا است که علاوه بر خمس مبلغ سپرده‌گذاري، پرداخت خمس مبلغ سود سپرده هم لازم است؟ نکته قابل توجه اينکه آن مبلغ اضافي قبل از آن قابل محاسبه و دريافت نبوده و شايد بتوان گفت درآمد همان سال حج‌گزار است.

 پاسخ: در هر صورت خمس آن را بايد بدهد.

پرداخت خمس لباس احرام 

سؤال:  آيا براى صحّت اعمال عمره و حج - براى كسى كه حسابرسى خمس ندارد، پرداخت خمس لباس احرام و لباسى كه در طواف و نماز طواف مى‏پوشد، كفايت مى‏كند يا بايد حسابرسى تمام اموال صورت گيرد؟

پاسخ: کفایت می کند ولی بسیار به جا است که حسابرسی تمام اموال را بکند.

حج با پول خمس نداده 

سؤال:  آیاحج با پولی که خمس آن پرداخت نشده است، صحیح است؟

پاسخ: صحیح است ولی گناه آن بسیار بزرگ است.

عمره با پول خمس نداده 

سؤال:  آیا عمره مفرده با پولی که خمس آن پرداخت نشده است، صحیح است؟

 پاسخ: صحیح است ولی گناه آن بزرگ است وثواب حج نمی تواند جبران آن گناه را بکند.

 ميزان پرداخت خمس براي صحت اعمال عمره و حج 

سؤال:  آيا براى صحّت اعمال عمره و حج - براى كسى كه حسابرسى خمس ندارد، پرداخت خمس لباس احرام و لباسى كه در طواف و نماز طواف مى‏پوشد، كفايت مى‏كند يا بايد حسابرسى تمام اموال صورت گيرد؟

پاسخ: کفایت می کند ولی بسیار به جا است که حسابرسی تمام اموال را بکند.

خمس فروش طلا براي حج 

سؤال:  اگر كسى طلاهايش را براى رفتن به حج بفروشد آيا بايد خمس آن را بدهد؟ آیا این امر در خصوص عمره مفرده و حج تمتّع تفاوت می کند؟

 پاسخ: اگر سال روی آن پول نگذرد، خمس ندارد وتفاوتی میان حج تمتّع و عمره مفرده نیست.

خمس بر پول ثبت نام که سال بر آن گذشته است 

سؤال:  پولى كه از محل درآمد براى ثبت نام سفر حج پرداخت شده و پیش از رسیدن نوبت اعزام، سال خمسى بر آن گذشته است، آيا مشمول خمس می شود؟

پاسخ:  باید خمس آن را بدهد

پرداخت خمس در وسط سال خمسي 

سؤال:  کسی که خمس می دهد، اگر در وسط سال خمسی بخواهد به عمره مفرده مشرّف شود، آیا باید خمس پول عمره را بدهد؟ دراین خصوص آیا تفاوتی می کند که پول عمره را از درآمد آن سالی که در وسط آن است و هنوز نوبت محاسبه خمس آن نشده پرداخت کند یا از در آمد سالهای پیش که خمس آن را پرداخت کرده است؟

پاسخ: لازم نیست خمس آنرا بدهد ولی پرداخت آن خوب است.

سود براي پول ثبت نام حج 

سؤال:  اخيراً با پول حج يا عمره معاملاتي صورت مي گيرد و در موقع اعزام به حج يا عمره به اين پول سود تعلق گرفته و از هزينه عمره يا حج كم مي شود، آيا به پول پس انداز شده جهت حج يا عمره در صورت گذشتِ سال، خمس تعلق مي گيرد؟

پاسخ: اولاً سود دادن مسئولین حج به زائرین اشکال ندارد، ولی چه خوب است به نام سود نباشد و ثانیاً اگر در آن سال حج نرفت و یا حساب خمسی نداشت به هزینه حج آنها خمس تعلّق می گیرد

خمس حج براي کسي که تابحال خمس نداده 

سؤال:  كسى كه تا بحال خمس نداده است و اولين بار به عمره مفرده می رود می تواند فقط خمس پول عمره را بدهد وبعداً حساب كامل را بكند يا نه؟

پاسخ: جایز است گرچه کار خوبی نیست.

خمس طلاهايي که بري حج فروخته شده است 

سؤال:  اگر كسى طلاهايش را براى رفتن به حج بفروشد آيا بايد خمس آنرا بدهد؟آیا این امر در خصوص عمره مفرده و حج تمتّع تفاوت می کند؟

 

 

پاسخ: اگر سال روی آن پول نگذرد خمس ندارد وتفاوتی میان حج تمتّع و عمره مفرده نیست.

گذشتن سال خمسي بر پول ثبت نام حج 

سؤال:  پولى كه براى ثبت نام سفر حج پرداخت شده وپیش از رسیدن نوبت اعزام، سال خمسى بر آن گذشته است، آيا مشمول خمس می شود؟

پاسخ: باید خمس آنرا بدهد.

پرداخت خمس در وسط سال خمسي براي عزيمت به حج و عمره 

سؤال:  کسی که خمس می دهد،اگر در وسط سال خمسی بخواهد به عمره مفرده مشرف شود،آیا باید خمس پول عمره را بدهد؟دراین خصوص آیا تفاوتی می کند که پول عمره را از درآمد آن سالی که در وسط آن است وهنوز نوبت محاسبه خمس آن نشده پرداخت کند یا از در آمد سالهای پیش که خمس آن را پرداخت کرده است؟

پاسخ: لازم نیست خمس آنرا بدهد ولی پرداخت آن، خوب است.

پرداخت خمس در وسط سال خمسي براي عزيمت به حج تمتع 

سؤال:  کسی که خمس می دهد،اگر در وسط سال خمسی بخواهد به حج تمتع مشرف شود،آیا باید خمس پول حج را بدهد؟دراین خصوص آیا تفاوتی   می کند که پول حج را از درآمد آن سالی که در وسط آن است وهنوز نوبت محاسبه خمس آن نشده پرداخت کند یا از در آمد سالهای پیش که خمس آن را پرداخت کرده است؟

پاسخ: می تواند ازدرآمد همان سال خرج کند ولی بهتر است خمس آنرا بدهد.

حج با پول خمس نداده 

سؤال:  آیاحج با پولی که خمس آن پرداخت نشده است ،صحیح است ؟

پاسخ: صحیح است ولی گناه آن بسیار بزرگ است.

انجام عمره مفرده با پول خمس نداده 

سؤال:  آیا عمره مفرده با پولی که خمس آن پرداخت نشده است ،صحیح است ؟

پاسخ: صحیح است ولی گناه آن بزرگ است و ثواب حج نمی تواند جبران آن گناه را بکند.


  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

 




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -