١ – اجیر گرفتن کسی که قرائتش صحیح نیست
سؤال: کسى که نماز او چندان کامل نیست اگر براى خود یا به نیابت از کسى به حج برود آیا در انجام نماز طواف مى تواند دیگرى را نایب کند؟
جواب: در مورد حجّ خودش باید به اندازه اى که توانایى دارد انجام دهد و کوشش کند تا آن جا که مى تواند قرائت نماز را اصلاح کند ولى اگر قرائتش صحیح نیست نایب شدن او براى دیگران مشکل است.
٢ – انجام اعمال حج قبل از وقوفین
سؤال: اگر زنى که نیابت را پذیرفته، نیز خوف حیض یا مرض داشته باشد آیا مى تواند اعمال حج را بر وقوفین و اعمال منى مقدّم بدارد؟
جواب: در فرض سوال می تواند مقدم بدارد.
٣ – کسی که نمازش صحیح نیست
سؤال: کسى که بى سواد است و نماز او چندان کامل نیست یعنى خوب یاد نگرفته، در عین حال الآن به نیابت از پدر مرحومش به حج مى رود آیا حج او درست است؟
جواب: در صورتى که بتواند در خلال این مدّت تا موقع نماز طواف، نمازش را کامل کند مانعى ندارد، ولى در غیر این صورت نیابت او مشکل است.
٤ – نایبی که اول عمره ای برای خود انجام داده و بعد عمره نیابتی
سؤال: اگر شخصی را نایب کند که در این ماه رجب عمره انجام دهد، ولی نایب (که دفعه اول اوست) به نیت خودش محرم شده و عمره انجام داده. و بعد مجددا محرم شده به نیابت از منوب عنه! آیا کفایت از منوب عنه می کند؟
جواب: در هر حال تکلیف این نیابت و اجرتی که گرفته چیست؟
جواب: لازم است در ماه دیگر انجام دهد و در صورتی که مقید به ماه رجب کرده و در رجب برای خودش به جا آورده اصل استیجار اشکال و بنابر احتیاط واجب باید اجرت را پس دهد مگر این که اجازه بگیرد و دیگری را در همان ماه نایب بگیرد.
٥ – نایب شدن کسی که قرائت نمازش صحیح نیست
سؤال: کسی که قرائت نمازش درست نیست آیا می تواند برای حج یا عمره نایب شود؟ چه برای واجب و چه مستحب؟
جواب: اشکال دارد.
ولی نیابت کسانی که اگر تا پایان عمر هم تعلیم ببینند نمی تواند قرائت صحیح را یاد بگیرند (مثلا غیر المغضوب را گیر المغضوب می گوید) مانعی ندارد.
٦ – نیابت کسی که یقین دارد لباس احرامش نجس خواهد شد
سؤال: روحانى کاروان، که به مقتضاى وظیفه اش باید بر اعمال حجّاج نظارت داشته باشد، مى داند که احرامى او در روز عید در قربانگاه آلوده به خون خواهد شد، و باید چند ساعتى در احرامى نجس باشد، تکلیفش چیست؟ آیا با علم به این مطلب مى تواند حجّ نیابتى به جا آورد؟
جواب: اگر قادر بر تطهیر یا تعویض آن نباشد اشکال ندارد، و نیابتش صحیح است.
٧ – وقوف اضطراری در مشعر برای خدمه ای که نایب شده
سؤال: آیا وقوف اضطراری در مشعر به همراه مضطرین و خانم ها و زدن سنگ در شب عید قربان برای خدمه کاروان که قبول نیابت کرده جایز است؟
جواب: وقوف اضطراری مانعی ندارد ولی زدن سنگ را به روز موکول کند؛ و اگر بتواند خانم ها را در منی اسکان دهد و خودش بین الطلوعین به مشعر بازگردد