بسم الله الرحمن الرحیم
تفسیر و سیمای سوره «حمد»
سوره ی «حمد» که نام دیگرش «فاتحه الکتاب» است،هفت آیه دارد [۱]
[۱] عدد هفت،عدد آسمان ها،ایّام هفته،طواف،سعی بین صفا ومروه و پرتاب سنگ به شیطان نیز می باشد.
برخی از اسامی سوره مبارکه «حمد»:
(۱) فاتحه الکتاب؛ چون شروع قرآن از سوره حمد است.
(۲) سوره حمد؛ چون حمد و ستایش در آن است.
(۳) ام الکتاب؛ یعنی: اصل الکتاب؛ اصل کتاب که گویا کتاب از آن حاصل شده است. مثل آنکه زمینها چون از زمین کعبه توسعه یافته، اسم زمین مکه ام القری شده است.
پس ام الکتاب اصل کتاب است. چون مطالب قرآن به نحو اجمال در آن جمع است. برای آنکه مطالب قرآن یا راجع به وحدانیت و ربوبیت و صفات پروردگار است و یا راجع به عبودیت و بیان طریق مستقیم است و اینکه سالکین آن در نعمت و راحت و الطاف پروردگارند، و آن طریقه معصومین می باشد که خطا و گناهی نمی کنند که غضب و عذاب شامل آنها شود، و از راه حق خارج نمی شوند که داخل اهل ضلال شوند. و یا مطالبش راجع به قصص انبیا و حالات آنهاست. و یا راجع به کفار و مشرکین است که تمام این مطالب به نحو اجمال در سوره حمد است.
(۴) ام القرآن؛ به همان مناسبتی که در ام الکتاب بیان کردیم.
(۵) سوره شفا؛ چون برای همه دردها شفاست.
(۶) سبع المثانی؛ سبع یعنی هفت. چون هفت آیه است.
(۷) و مثانی است؛ زیرا در رکعت اول و دوم نماز تکرار می شود.
سوره «حمد» تنها سوره ای است که بر هر مسلمانی خواندنش در نماز واجب است و باید روزانه ده بار آن را در نمازهای شبانه روزی بخواند و در صورت ترک عمدی نماز او باطل است. «لاصلاه الاّ بفاتحه الکتاب». [۲]
[۲] مستدرک،ج۴،ح۴۳۶۵.
بنا به روایت جابربن عبداللّه انصاری از رسول اکرم صلی الله علیه و آله: این سوره بهترین سوره های قرآن است. و به نقل ابن عباس؛ سوره ی «حمد» اساس قرآن است.
در حدیث نیز آمده است: اگر هفتاد مرتبه این سوره را بر مرده خواندید و زنده شد،تعجّب نکنید. [۳]
[۳] بحار،ج ۹۲،ص ۲۵۷.
از نامگذاری این سوره به «فاتحه الکتاب» توسط پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم)، [۴] معلوم می شود که تمام آیات قرآن در زمان رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلّم) جمع آوری شده و به صورت کتاب در آمده است و به امر ایشان این سوره در آغاز و شروع کتاب (قرآن) قرار گرفته است.
[۴] عیون اخبار الرضا، ج۲، ص۲۷.
همچنین در حدیث ثقلین می خوانیم که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: «انّی تارک فیکم الثقلَین کتاب اللّه و عترتی» [۵]
من دو چیز گرانبها در میان شما می گذارم، کتاب خدا و خاندانم.
از این حدیث نیز معلوم می شود که آیات الهی در زمان پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلّم) به صورت «کتاب اللّه» جمع آوری شده و به همین نام در میان مسلمانان معروف و مشهور بوده است.
[۵] بحار،ج ۲، ص ۱۰۰.
آیات سوره ی مبارکه فاتحه، اشاراتی در باره ی خداوند و صفات او، مسأله معاد، شناخت و درخواست رهروی در راه حقّ و قبول حاکمیت و ربوبیّت خداوند دارد. همچنین به ادامه ی راه اولیای خدا، ابراز علاقه و از گمراهان و غضب شدگان اعلام بیزاری و انزجار شده است.
سوره ی «حمد» -همانند خود قرآن- مایه ی شفاست، هم شفای دردهای جسمانی و هم شفای بیماری های روحی[۶]
[۶] علاّمه امینی قدس سره در تفسیر فاتحه الکتاب،روایات زیادی را در این زمینه نقل نموده است.