حکم جرّاحی برای زیبائی (مرجع تقلید آیةالله مکارم)

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سوال آیةالله مکارم شیرازی (مدّظلّه) در مقام بیان حکم شرعی جراحی زیبایی در صورتی که مستلزم حرامی مانند نظر و لمس نامحرم باشد می فرمایند: در صورت ضرورت جایز است. سـؤال من در این مورد است که چه شخصی یا چه چیزی این ضرورت را معین میکند؟ و به طور کلی ملاک تشخیص این ضرورت چیست؟ با تشکر
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
جواب ملاک و میزان در تشخیص ضرورت؛ نظر خود مکلّف است. یاحقّ.

سوال بنابراین جواب، اساساً وضع چنین شرطی «در صورت ضرورت جایز است» بی معنا نمیشود؟ با توجه به آنکه جمیع متقاضیان این عمل های جراحی زیبایی، آن را برای خود به عنوان ضرورت تلقی میکنند. حال آنکه میدانیم ضرورتی در بسیاری از این عملهای جراحی وجود ندارد. و اگر معیار تنها نظر خودشان باشد چه کسی جوابگوی عملهایی است که مستلزم اعمال حرامی همچون لمس و نظر حرام می باشد؟ آیا فکر نمیکنید باید معیار قویتری وجود داشته باشد تا حکم شرعی بازیچه ی نظرات و سلیقه های مکلفین واقع نگردد؟ باتشکر

جواب هرگاه صحبت از ضرورت میشود منظور تشخیص ضرورتی هست که مبنای عقلا بر تأیید آن است نه تشخیص شخص بدون مبنای عقلی.
مثلاً گاهی خانمی میخواهد صرفاً زیباتر شود؛ ولی گاهی حفظ زندگی خانمی بر اساس زیبا شدن است تا از بحران یک اختلافی که در شرف بوجود آمدن هست جلوگیری کند. البته آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) میفرماید: جراحی زیبایی در صوتی که خطر و ضرر مهمی نداشته باشد و توسط همجنس صورت گیرد و مفسده دیگری بر آن مترتب نشود اشکالی ندارد.
*****
سه سـؤال از آیةالله العظمی مکارم شیرازی (مدّظلّه) راجع به جراحی برای زیبائی:
1) من می خواهم بر روی صورت عمل لیزیک انجام دهم برای زیبایی و نه درمان اما تا دو یا سه هفته نباید آب به آن بزنم. آیا با علم به این موضوع که مانع وضو و غسل است می توانم این عمل را انجام بدهم؟ در این مدت چگونه باید وضو و غسل را انجام دهم؟
پاسـخ: در مورد عمل جراحی، در صورتى که آمیخته با حرام یا ضرر مهمّ دیگرى نباشد ذاتاً اشکالى ندارد، ولى چنانچه مستلزم حرامى باشد (مانند لمس و نظر حرام) تنها در صورت ضرورت جایز است.
در مورد وضو و غسل نیز در صورت جواز غسل و وضوی جبیره ای می کنید.
2) نظر شما در مورد عمل جرّاحى زیبا سازى که بعضى انجام مى دهند چیست؟ قابل توجّه این که این عملیّات گاهى براى از بین بردن زشتى مادرزادى است و گاهى براى از بین بردن زشتى است که مادرزادى نیست مثل زخمها و جراحاتى که بعداً عارض مى شود و گاهى اصلا براى از بین بردن زشتى نیست، بلکه براى زیباتر شدن است؟
پاسـخ: در صورتى که آمیخته با حرام دیگرى نباشد در هیچ صورت اشکال ندارد و در صورتى که مستلزم حرامى باشد (مانند نظر و لمس نامحرم) تنها در صورت ضرورت، جایز است.
٣) عمل های جراحی که برای زیبایی است مانند عمل بینی چه حکمی دارد؟
اشکالی ندارد ولی باید از طریق هم جنس بوده باشد مگر این که لمس صورت نگیرد. یاحقّ.


  

پاسخ به احکام شرعی