انهار
انهار
مطالب خواندنی

حق الناس

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سؤال: من در چند سال قبل به اداره برق شهر خود ضرر واررد کردم وحالا قصد جبران آن بدون اینکه شناخته شوم را دارم واز چه راهی میشود مبلغ خسارت راجبران کرد. در ضمن شماره حسابی برای کسانی وجود دارد که قصد خرید انشعاب جدید در اداره برق را دارند آیا میشود به این شماره حساب پول را واریز کنم. مرجع:آیت الله بهجت)
پاسخ: مبلغی را که ضرر رسانده اید به حساب همان اداره واریز نمایید.
*****
سوال: اینجانب کادر بیمارستان هستم( پرستار هستم ) در اینصورت آیا میتوانم وقتی خانواده ام بیمار می شوند پزشک آنها را بدون نوبت ویزیت کند ( از نظر حق الناس مشکلی نداره طوری که در کلینیک حداقل 50 نفر برای ویزیت در نوبت هستند ) البته از نظر همه چون ما در آنجا کار می کنیم و واقعا زحمت می کشیم این حق را داریم که حداقل بیمارمان زودتر ویزیت شود خواهش می کنم منو در این زمینه راهنمایی بفرمایید چون واقعا در این زمینه مشکل دارم.
 پاسخ:  از نظر شرع مقدس اسلام حق الناس مهمترین گناهی است که مانع قبولی اعمال و قرب انسان به درگاه ایزد منان می باشد. خدای علی اعلی به عزت خود سوگند یاد کرده که از حق الناس نگذرد. بنابر این شما موظف به رعایت حق الناس هستید و خدمات و زحمات شما در آنجا ایجاد این حق را برای شما نمی کند که برخلاف وظیفه شرعی خود خلاف شرع مرتکب شوید. عدل که یکی از خصوصیات مؤمن است اقتضا می کند که برای شما خودی و بیگانه مساوی باشند لذا همه را به یک چشم نگاه کنید. اینکه فرموده اید: « از نظر همه چون ما در آنجا کار می کنیم و واقعاً زحمت می کشیم این حق را داریم...» صحیح نیست و این عمل نه قانونی است ونه شرعی. موقعیت شما برایتان آزمایش الهی است انشاءالله در این آزمایش سربلند شوید.
*****
سؤال: استاد دانشگاه هستم که مدتی است دچار عذاب وجدان شدم لطفا کمکم کنید! زیرا برای رسیدن به جایگاه هیات علمی کارهای پژوهشی دروغین انجام دادم ولی از لحاظ علمی شاگرد اول بودم و در موقع مصاحبه هیأت علمی از این پژوهشها استفاده کردم و هنوز هم کسی نمی تواند دروغ بودن آنها را اثبات کند ولی الان مدتی است که از کار خود پشیمان شدم! سوال اول: آیا جایگاه من غصبی است و درآمد من از این راه حلال است؟ سوال دوم: برای جبران گناهم چه باید بکنم؟ سوال سوم: آیا به خاطر این گناه باید شغلم را رها کنم؟ مرجع: آیت الله خامنه ای (مدظله)
پاسخ: تقلب حرام است، ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که برای آن استخدام شده اید را دارید و مقررات استخدام را رعایت نموده اید، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد. ولی برای کارتان حتما توبه کنید.
*****
سؤال: کپی کتاب های درسی (نوشته شده حق چاپ محقوظ) چه حکمی دارد؟
پاسخ: اشکالی ندارد ولی اگر چاپ شود و به فروش برسد اشکال دارد و پیگرد قانونی در پی خواهد داشت.
*****
سؤال: با سلام چند سال قبل مبلغ صدهزارتومان از شخصی دریافت کردم تا برای مادرش که فوت شده بود نماز استیجاری بخوانم . حدود دوماه را خواندم اما دیگر نتوانستم بخوانم پول را هم خرج کرده بودم و نمی توانستم آنرا برگردانم چون وضع مالی بسیار بدی داشتم اما اکنون می توانم این پول را بپردازم حالا حکم شرعی من چه می شود ؟ آیا گناهی مرتکب شدم؟ می توانم صدهزار تومان را به شخصی بدهم تا نماز یک سال را بخواند مرا راهنمایی بفرمایید. 2- در مورد روزه یا استیجاری : چنانچه تا سال بعد موفق نشده باشم که 30 روزه کامل بگیرم مثلا 15 روزه یآن مانده باشد را باید مد بدهم ؟
پاسخ: 1- - بقیه نماز را بخوانید. 2- از اینگناه استغفار کنید. 3- نماز به گردن شماست و نمی توانید کس دیگری را اجیر نمایید.. 4- بقیه روزه ی استیجاری را بگیرید و برای تاخیر آن توبه کنید و استغفار نمایید ولی کفاره ندارد.
*****
سؤال: با سلام یکی از کسانی که برای شرکت بنده کاری را انجام می داد با قهر و ناراحتی از ما جدا شد و تتمه حسابی پیش ما داردهر چه تماس می گیریم که مانده حسابش را بدهیم جواب نمی دهد به دوستانش هم که گفتیم می گویند ما دخالت نمی کنیم بفرمایید که این مبلغ که کمتر از 30 هزار تومان است راچه کنیم؟
پاسخ: به رسم امانت نزد خود نگهدارید و دروقت مختص پرداخت نمایید یا اگر حساب بانکی دارد به حسابش واریز نمایید یا اینکه بوسیله فرد امینی برایش ارسال کنید.
*****
سؤال: من یک آموزشگاه رانندگی میرفتم که مربی ام کم کاری میکرد و مثلا کلاس خیلی زود تمام میکرد یا با ماشین میرفتیم بانک کاراش انجام میداد کلا من فقط راننده بودم و چیزی یاد نمیداد مثلا پارک کردن را، منم چون فکر نمیکردم بعدا مشکلی پیش بیاد چیزی بهش نگفتم اما بعد از تمام شدن 10 جلسه گفت چون هنوز یادنگرفتی باید جلسه اضافه بیای ومن هم اضافه هارو رفتم ولی پولش ندادم البته به نظر خودم هم نباید بدم چون در عمل من راننده اون بودم و باید یه پولی ام ازش بگیریم چون اصلا وقت واسه اموزش نمیگذااشت من اصلا راضی نبودم از اون پولی که واسه 10 جلسه اول بهش داده بودم ایا باید بهش بدم
پاسخ: به این شکل که شما می فرمایید وایشان کم کاری کرده اند و درست تعلیم نداده اند مدیون شما هستند و لازم است جبران نمایند و در هر صورت با مصالحه همدیگر را راضی کنید. موفق باشید
*****
سؤال: با توجه به اینکه از اینترنت با دادن هزینه متناسبی می توان استفاده نمود و بسیاری برنامه و فایل و... دانلود کرد ،حالاگر این برنامه ها یا فیلم ها در مغازه ها توزیع شده و برای فروش گذاشته شده باشد،تکلیف چیست؟ آیا میتوان از همان برنامه که در اینترنت است دانلود کرد و استفاده نمود یا حتما باید بابت خرید آن پول پرداخت کرد؟ اگر از نظر شرعی اشکال دارد آیانباید علیه این روش که بسیار رایج است تبلیغات کرد؟ در صورت اشکال با فایل هایی که قبلا دانلود شده چه باید کرد؟
پاسخ: استفاده از امکانات اینترنتی تازمانی که منع قانونی یا شرعی نباشد مانعی ندارد و اگر منع باشد لازم است یا اجازه گرفته شود یا از چنین استفاده های اجتناب شود.

*****

سؤال: اگر از ویدیو کلوپ فیلم خارجی دوبله اجاره کرد واز روی ان یک کپی بدون اجازه صاحب مغازه فقط برای استفاده شخصی زد اکنون باید به صاحب مغازه گفت یا پاک کردن ان کفایت می کند؟

پاسخ: احتیاط کنید و از صاحب مغازه برای کپی فیلم رضایت بگیرید.

*****

سؤال: با توجه به اینکه دولت در اجرای قانون هدفمندی رایانه ها در مورد آزاد سازی قیمت گاز خانگی ملاحظه درآمد مردم را به هیج وجه نکرده و نسبت به سال گذشته و با توجه به پلکانی بودن نرخ گاز از 15 برابر هم بیشتر میشود و پول چهار ماه یارانه ها را باید برای پرداخت قبض گاز بپردازیم که اصلا امکان ندارد و با توجه به اینکه در اسلام رابطه مردم و حکومت دو طرفه است آیا میشود در کنتور گاز دستکاری نمودیا قبض پایینتری بیاید؟

پاسخ: دوست عزیز! انشاءالله با گذشت زمان معلوم خواهد شد این کار دولت چند فایده خواهد داشت:1- جلوگیری از حیف و میل شدن امکانات رفاهی کشور؛ 2- هدفمند شدن امکانات  بعنی هر خانواده ای مصرف انرژی خود را طوری  تنظیم می کند که  هم از آن امکانات بهره ببرد و هم مصرف بی رویه و بی مورد نداشته باشد. و پولی که سابقا به حساب مراکز انرژی و نهادهای خدماتی واریز می شد اکنون مستقیم به حساب خود ملت واریز می شود و مردم هم باید مصرف خود را منظم و در حد لزوم برنامه ریزی کنند. در هر صورت دستکاری در دستگاههای خانگی کاری خلاف شرع و آلوده شدن به مصرف بیت المال مسلمین و مدیون شدن به مردم است از این کار حتما پرهیز نمایید

  

 
پاسخ به احکام شرعی
 
موتور جستجوی سایت

تابلو اعلانات

ویژه نامه ماه مبارک رمضان




پیوندها

حدیث روز
بسم الله الرحمن الرحیم
چهار پناهگاه در قرآن
   
أَبَانُ بْنُ عُثْمَانَ وَ هِشَامُ بْنُ سَالِمٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ حُمْرَانَ عَنِ الصَّادِقِ (علیه السلام) قَالَ:
عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى أَرْبَعٍ
(۱) عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ
(۲) وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- وَ نَجَّيْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ
(۳) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُكِرَ بِهِ كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبادِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- فَوَقاهُ اللَّهُ سَيِّئاتِ ما مَكَرُوا
(۴) وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْيَا وَ زِينَتَهَا كَيْفَ لَا يَفْزَعُ إِلَى قَوْلِهِ- ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ فَإِنِّي سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ يَقُولُ بِعَقَبِهَا- إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْكَ مالًا وَ وَلَداً. فَعَسى‏ رَبِّي أَنْ يُؤْتِيَنِ خَيْراً مِنْ جَنَّتِكَ وَ عَسَى مُوجِبَةٌ
    
آقا امام صادق (عليه السّلام) فرمود: در شگفتم از كسى كه از چهار چيز مى‌هراسد چرا بچهار چيز پناهنده نميشود:
(۱) شگفتم از آنكه ميترسد چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل« حَسْبُنَا اَللّٰهُ‌ وَ نِعْمَ‌ اَلْوَكِيلُ‌ » خداوند ما را بس است و چه وكيل خوبى است زيرا شنيدم خداى جل جلاله بدنبال آن ميفرمايد:بواسطۀ نعمت و فضلى كه از طرف خداوند شامل حالشان گرديد باز گشتند و هيچ بدى بآنان نرسيد.
(۲) و شگفتم در كسى كه اندوهناك است چرا پناه نمى‌برد بفرمودۀ خداى عز و جل:« لاٰ إِلٰهَ‌ إِلاّٰ أَنْتَ‌ سُبْحٰانَكَ‌ إِنِّي كُنْتُ‌ مِنَ‌ اَلظّٰالِمِينَ‌ » زيرا شنيدم خداى عز و جل بدنبال آن ميفرمايد در خواستش را برآورديم و از اندوه نجاتش داديم و مؤمنين را هم چنين ميرهانيم.
(۳) و در شگفتم از كسى كه حيله‌اى در بارۀ او بكار رفته چرا بفرمودۀ خداى تعالى پناه نمى‌برد« وَ أُفَوِّضُ‌ أَمْرِي إِلَى اَللّٰهِ‌ إِنَّ‌ اَللّٰهَ‌ بَصِيرٌ بِالْعِبٰادِ »:كار خود را بخدا واگذار ميكنيم كه خداوند بحال بندگان بينا است)زيرا شنيدم خداى بزرگ و پاك بدنبالش مى‌فرمايد خداوند او را از بديهائى كه در بارۀ او بحيله انجام داده بودند نگه داشت.
(۴) و در شگفتم از كسى كه خواستار دنيا و آرايش آن است چرا پناهنده نميشود بفرمايش خداى تبارك و تعالى(« مٰا شٰاءَ اَللّٰهُ‌ لاٰ قُوَّةَ‌ إِلاّٰ بِاللّٰهِ‌ »)(آنچه خدا خواست همان است و نيروئى جز به يارى خداوند نيست)زيرا شنيدم خداى عز اسمه بدنبال آن ميفرمايد اگر چه مرا در مال و فرزند از خودت كمتر مى‌بينى ولى اميد هست كه پروردگار من بهتر از باغ تو مرا نصيب فرمايد (و كلمۀ:عسى در اين آيه بمعناى اميد تنها نيست بلكه بمعناى اثبات و تحقق يافتن است).
من لا يحضره الفقيه، ج‏۴، ص: ۳۹۲؛
الأمالي( للصدوق)، ص: ۶؛
الخصال، ج‏۱، ص: ۲۱۸.


کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال محفوظ و متعلق به حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن بنی هاشمی خمینی میباشد.

طراحی و پیاده سازی: FARTECH/فرتک - فکور رایانه توسعه کویر -