حکم پیدا کردن پول (مرجع تقلید آیةالله مکارم)

بزرگ نمایی کوچک نمایی
سوال بنده در گذشته پولی پیدا کردم (حدوداً ۷۰۰۰تومان) و آنرا خرج کرده ام، میخواستم بدانم حکم آن چیست، و برای جبران این کار چه باید کرد و درکل حکم پیدا کردن پول به این مقدار چگونه است؟
مرجع تقلید: حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله)
 
جواب: سلام علیکم؛ البته تصرف این پول چون کمتر از یک درهم هست در صورتی که آن زمان نیازمند بوده اید اشکال ندارد ولی در هر صورت مسائلی که در این زمینه از حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله) در توضیح المسائل معظم له آمده خدمت شما ارسال میشود تا مورد استفاده قرار گیرد:
هرگاه مالى را که پيدا کرده نشانه دارد ولى قيمت آن کمتر از يک درهم است(درهم عبارت است از 6/12 نخود نقره سکّه دار) چنانچه صاحب آن معلوم باشد نمى تواند بدون رضايت او آن را بردارد و اگر صاحب آن معلوم نباشد مى تواند بردارد و تملّک کند و از آن استفاده نمايد و در صورت تلف شدن لازم نيست عوض آن را بدهد، بلکه اگر قصد تملّک هم نکرده باشد و بدون تقصير او تلف شود دادن عوض آن واجب نيست.
هرگاه مالى را که پيدا کرده قيمتش به اندازه يک درهم يا بيشتر است، بايد آن را تا يک سال اعلام کند (چنانچه از روزى که پيدا کرده تا يک هفته هر روز اعلام کند، بعد هفته اى يک بار تا آخر سال در محلّ اجتماع مردم کافى است) چه آن مال متعلّق به مسلمانى باشد يا کافرى که در امان مسلمانان است اعلام کردن واجب است.
هرگاه قبل از فرا رسيدن يک سال، از پيدا کردن صاحب آن مأيوس شود و يا از اوّل مأيوس باشد که صاحب آن را پيدا کند احتياط واجب آن است که آن مال را از طرف صاحب اصلى اش به فقير بدهد.
هرگاه تا يک سال اعلان کند و يا در محل اعلان شده نگهدارى شود و صاحب مال پيدا نشود، پيداکننده مخيّر است يکى از چهار کار را انجام دهد: 1ـ آن را براى خود بردارد به قصد اين که هر وقت صاحبش پيدا شد اگر آن مال موجود نيست، عوض آن را به او بدهد. 2ـ به صورت امانت براى او نگهدارى کند. 3ـ از طرف صاحبش صدقه در راه خدا بدهد. 4ـ آن را به حاکم شرع بسپارد و احتياط مستحب صدقه دادن يا سپردن به حاکم شرع است. یاحقّ.

  

پاسخ به احکام شرعی